c S

Pariz: Gospodarske politike območja evra neučinkovite

01.08.2014 15:55 Pariz, 01. avgusta (STA) - Politike območja evra niso učinkovite, saj niso prinesle pričakovanih gospodarskih rezultatov, pojavilo pa se je realno tveganje deflacije, je danes opozoril francoski premier Manuel Valls. Ob tem je napovedal, da Evropo čakajo težki časi.

Valls je pred zasedanjem sveta Evropske centralne banke (ECB) prihodnji teden ocenil, da je osrednja denarna ustanova, ko gre za nizko inflacijo, ki smo ji priča, brez moči.

Ne skrbi pa ga le nizka rast cen življenjskih potrebščin, temveč tudi visoka brezposelnost na stari celini, ki da je dosegla raven, ki se je ne da več tolerirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je ta mesec opozorila, da bi lahko nizka inflacija prizadela gospodarsko rast območja evra, in zato ECB pozvala k ohranitvi prožne denarne politike.

Upadajoča inflacija je problematična, ker bi lahko prešla v deflacijo, ki potrošnike navadno napelje na zmanjšanje potrošnje, saj verjamejo, da se splača počakati na dodatno znižanje cen. V tem primeru trpi povpraševanje, podjetja odlašajo z investicijami, posledično so v nevarnosti delovna mesta. Gospodarstvo se tako lahko znajde v negativni spirali.

Valls se sicer trudi izpeljati reformo francoskega gospodarstva, ki pri okrevanju zaostaja za drugimi vodilnimi državami v EU in beleži rekordno brezposelnost.