c S

Kanglerju se z razveljavitvijo obsodbe ne vrne mandat državnega svetnika

01.08.2014 15:53 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je z lansko obsodbo na sedem mesecev zapora izgubil mandat državnega svetnika, ne more računati, da se mu z razveljavitvijo te obsodbe vrne svetniški mandat. Kot so za STA pojasnili v državnem svetu, takšni postopki niso predvideni, na nadomestnih volitvah pa je že bil izvoljen nov član DS.

V državnem svetu pojasnjujejo, da so v skladu z zakonom izvedli ves postopek odvzema svetniškega mandata. Zakonodaja namreč določa, da članu državnega sveta preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na več kot šest mesecev zapora, prav tako je odvzem mandata Kanglerju potrdila večina ostalih državnih svetnikov.

Kanglerju je svetniški mandat prenehal z 19. marcem, konec maja pa so v tretji volilni enoti potekale nadomestne volitve, na katerih je bil za člana državnega sveta namesto Kanglerja izvoljen Rudi Matjašič in državni svet je njegov mandat tudi potrdil.

"Državni svet nadaljnjih pristojnosti nima," so za STA pojasnili v državnem svetu. Ob tem so dodali, da se takšen ali primerljiv primer še ni zgodil ne v državnem svetu ne v državnem zboru.

Če bo Kangler želel postopati zoper to, se bo moral obrniti na sodišče. "Za vprašanje odškodninske odgovornosti je pristojno sodišče," so dodali v DS.

Kanglerju je bil mandat državnega svetnika odvzet potem, ko je postala pravnomočna njegova obsodba na Okrajnem sodišču v Mariboru, kjer je bil maja lani spoznan za krivega kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker naj bi posredoval pri dodelitvi službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Vrhovno sodišče pa je zdaj to obsodbo razveljavilo, ker se mu v sodbi poraja "precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev".