c S

Cerar: V hram demokracije bi bilo neodgovorno prihajati z začasnim kandidatom za predsednika DZ

01.08.2014 15:50 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Kandidatura Milana Brgleza za predsednika DZ je bila resna, v to nismo šli z mislijo, da bi bil le nekakšen začasen predsednik DZ, saj bi bilo s tem neodgovorno prihajati v hram demokracije, je dejal prvak SMC Miro Cerar. Poteze Karla Erjavca, ki je kandidaturo sprejel in nato odklonil, Cerar ni pričakoval, a z njim ostaja v koalicijskih pogovorih.

V izjavi za medije po ustanovni seji DZ je Cerar najprej izrazil zadovoljstvo, da je Brglez dobil večinsko podporo novoizvoljenih poslancev in je prepričan, da bo tudi upravičil to zaupanje. Obenem je najverjetnejši novi mandatar poudaril, da s tem niso neposredno povezana koalicijska pogajanja, ki se bodo nadaljevala prihodnji teden. Po Cerarjevih napovedih bodo začeli intenzivno delati na programskih uskladitvah. Spomnil je tudi, da bo predsednik republike Borut Pahor v tem času začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin, Cerar pa upa, da se bodo kmalu pokazali obrisi bodoče koalicije.

Sprva je sicer kazalo, da bo mesto predsednika DZ prevzel prvak DeSUS Erjavec, a si je ta kljub dogovoru s Cerarjem premislil in kandidaturo odklonil, saj koalicija še ni sestavljena. A hkrati so v tej stranki izrazili pričakovanje, da bo v primeru vstopa v koalicijo to mesto vendarle pripadlo njihovi stranki.

Cerar je priznal, da je Erjavec storil "nekaj nepredvidljivih potez, a seveda z njim še vedno ostajamo v pogovorih za koalicijo". Ob tem je spomnil, da je tudi DeSUS danes podprla Brgleza in se torej obnaša konstruktivno. Predsednik SMC je prepričan, da bodo z Erjavcem v nadaljevanju pogovorov našli stične tičke, nujne za sodelovanje v koaliciji, se pa zaveda, da bodo zaradi programske raznolikosti strank pogajanja še zelo naporna. "To je pač izziv, ki ga sprejemamo," je dodal.

Na vprašanje, ali je glede na Erjavčeve izjave mesto predsednika DZ zdaj njegov pogoj za sodelovanje DeSUS v koaliciji ali morda vstop v koalicijo pogojuje s čim drugim, pa Cerar ni konkretno odgovoril. Odvrnil je le, da od Pahorja pričakuje povabilo oz. možnost za oblikovanje vlade, da pa bo pri koalicijskih pogajanjih treba misliti tudi na to, kako ustrezno oz. primerno razporediti funkcije med koalicijske partnerice, zlasti po kakovosti.

"V politiki je tako, da mora človek takšne poteze pričakovati. Jaz z razgovori nadaljujem povsem mirno, preudarno. Zavedam se, da bo še več takih potez, ker moramo razumeti, da pogajalci niso edini, ki o tem odločajo, za njimi so politične stranke in predvsem volivci. Zato razumem, da včasih pride do razmisleka v to ali ono smer in zato je tudi pomembno, da proces oblikovanja vlade ne peljemo prehitro, a spet ne prepočasi," je še povedal Cerar. Sam sicer predvideva, da bi bilo možno imeti novo vlado v drugi polovici septembra, a poudarja, da to ni odvisno le od njega oz. SMC, pač pa tudi od koalicijskih partneric.