c S

Novi španski kralj z novimi pravili preprečuje prihodnje afere

29.07.2014 10:00 Madrid, 29. julija (STA) - Novi španski kralj Felipe VI. je po dobrem mesecu na prestolu sprejel prve ukrepe, s katerimi želi izpolniti eno od svojih glavnih obljub ob prevzemu krone - da bo naredil španski dvor bolj transparenten. Finančna afera, v kakršno se je zapletla Felipejeva sestra Cristina, naj se tako ne bi več ponovila.

46-letni Felipe je ožjim članom kraljeve družine prepovedal sodelovanje z zasebnimi podjetji, so s španskega dvora sporočili v ponedeljek. Novo pravilo sicer velja le za samega Felipeja, njegovo 41-letno soprogo Letizio in njuni hčerki ter za njegova starša, 76-letnega bivšega kralja Juana Carlosa in 75-letno Sofio.

Zaenkrat tudi ne bo imelo nobenih konkretnih posledic, saj nihče od navedenih ne dela za kakšno zasebno družbo. Felipejevi hčerki, stari sedem in osem let, sta tako ali tako za to še premladi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Finance kraljeve hiše bodo poleg tega od prihodnjega leta podvržene zunanji reviziji, še letos pa bo izdelan kodeks obnašanja za člane in uslužbence kraljeve družine, je odločil kralj. "Kraljeva hiša bo tako postala preglednejša in dostopnejša za ljudi," je nove ukrepe komentiral tiskovni predstavnik dvora.

Felipe VI. bo do konca leta prejemal plačo, kakršno je prejemal že kot prestolonaslednik, medtem ko bo Juanu Carlosu kljub abdikaciji še naprej pripadala kraljeva plača. Slednja znaša 293.000 evrov letno, Felipejeva pa je za polovico nižja. Za leto 2015 bodo nato plače zastavili na novo, še poroča dpa.

Za Felipejevi sestri Cristino in Eleno nova pravila ne veljajo in lahko še naprej delata za zasebna podjetja, saj uradno nista več del kraljeve družine. Tako ali tako le še izjemoma in ob pristanku kralja sodelujeta na uradnih dogodkih kraljeve hiše in za to ne smeta prejemati denarja.

Kot ocenjuje dpa, bi lahko to pravilo, če bi ga uvedli še za časa prejšnjega kralja, preprečilo finančno afero, v katero sta se zapletla Felipejeva sestra Cristina in njen soprog Inaki Urdangarin in je močno škodila ugledu španske kraljeve hiše.

Oba sta namreč obtožena pranja denarja in davčne utaje, ker naj bi iz javnih sredstev, namenjenih dobrodelni ustanovi Noos, utajila šest milijonov evrov. 49-letna Cristina je bila članica upravnega odbora Noosa, njen 46-letni soprog, nekdanji rokometaš Urdangarin, pa predsednik. Obenem sta bila lastnika podjetja Aizoon, ki naj bi služilo kot krinka za pranje denarja.