c S

Hamenej Izrael obtožil genocida in pozval k oborožitvi Palestincev

29.07.2014 09:55 Teheran, 29. julija (STA) - Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, je danes Izrael obtožil izvajanja genocida v Gazi, islamski svet pa pozval, naj Palestince oboroži za boj proti sionističnemu režimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V govoru ob ramazanskem bajramu je Hamenej dejal, da Izrael ravna kot stekel pes in divji volk, njegova dejanja pa da povzročajo humanitarno katastrofo in se jim je treba upreti.

"Ljudje, ukleščeni v majhen prostor z zaprtimi mejami, ki ne vedo, ali bodo imeli vodo ali elektriko, ti ljudje se soočajo z oboroženim sovražnikom," je spričo že tri tedne trajajočega nasilja v Gazi, v katerem je umrlo več kot 1100 Palestincev in 53 Izraelcev, dejal Hamenej.

Iranski vrhovni vodja je ob tem zavrnil pogovore o prekinitvi ognja v Gazi, češ da gre pri tem za zaroto ZDA in evropskih držav, s katero želijo rešiti Izrael. Po njegovem mnenju bi bilo treba Hamas znova oborožiti, ne pa razorožiti, saj se sicer ne bo mogel braniti.

"Ameriški predsednik je izrekel fatvo, da je treba upornike razorožiti, tako da ne bodo mogli odgovoriti na zločine," je dejal Hamanej, pri čemer se je skliceval na poziv Baracka Obame k razorožitvi terorističnih skupin in demilitarizaciji Gaze. "Mi pravimo nasprotno. Svet in še posebej islamski svet bi moral oborožiti... palestinsko ljudstvo," je poudaril.

V Iranu so že v petek potekali shodi v podporo Palestincem in proti izraelski vojaški operaciji v Gazi. Iran ne priznava pravice Izraela do obstoja in v boju proti judovski državi podpira palestinske skupine.

Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani je v četrtek razkril, da je Teheran Hamasu priskrbel tehnologijo za sestrelitev izraelskih raket.