c S

V ZSSS pozvali k modernizaciji in povečanju obsega kolektivnih pogodb dejavnosti

25.07.2014 15:07 Ljubljana, 25. julija (STA) - Kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti v Sloveniji je treba modernizirati, hkrati pa tudi povečati njihov delež, so danes poudarili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. V tej luči bi bil marsikakšen konflikt, morda tudi nedavni v družbi Helios, lahko prihranjen, verjamejo. V tej luči so pozvali k večji aktivnosti socialnih partnerjev.

V ZSSS so danes na novinarski konferenci v Ljubljani v okviru projekta Posodobitev industrijskih odnosov skozi spodbujanje prenove kolektivnih pogodb predstavili protokol med socialnimi partnerji o prenosu vsebin iz evropskega socialnega dialoga, ki so ga podpisali skupaj z Zvezo delodajalcev Slovenije (ZDS).

Kot je pojasnil izvršni sekretar zveze Andrej Zorko, gre za vprašanje prenosa vsebine socialnih sporazumov, že sklenjenih na ravni EU, v kolektivne pogodbe dejavnosti v Sloveniji.

Trenutno je namreč ta vsebina vključena le minimalno, posledica tega pa je, da so kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti pri nas še vedno približno enake vse od devetdesetih let minulega stoletja dalje. Še vedno urejajo enake pravice, to je višino plače, regresa, malice, potnih stroškov, jubilejnih nagrad, dodatka na delovno dobo ipd., ne pa tudi drugih institutov, ki so se v teh letih pojavili z razvojem trga dela.

V kolektivne pogodbe tako denimo ni vključen akcijski načrt, ki socialnim partnerjem predlaga, kako naj se aktivno vključijo v reševanje problematike trga dela od segmentacije, novih oblik zaposlovanja, ki so tudi prekerne, zaposlovanja mladih in starejših do oblikovanja raznih fundacij.

Socialni partnerji morajo prevzeti aktivnejšo vlogo in modernizirati kolektivne pogodbe dejavnosti, hkrati pa povečati njihov delež. Ta je namreč vedno manjši, tako da določene dejavnosti niso pokrite s pogodbami, je opozoril Zorko.

Tovrstnega dokumenta, četudi naj bi pomembno prispeval k razvoju panoge, večji konkurenčnosti gospodarstva in večji socialni varnosti zaposlenih, denimo ni za kemično in gumarsko industrijo, gradbeno dejavnost, kmetijsko in živilskopredelovalno industrijo, varovanje ipd, je naštel.

Predstavnik ZSSS je ocenil, da je sklepanje kolektivnih pogodb iz različnih razlogov vedno težje, ob tem pa spomnil, da so kolektivne pogodbe rezultat svobodne volje socialnih partnerjev in da ni zakona, ki bi jih prisilil v njihovo sklenitev in bi določal, katere vsebine morajo urejati.

Na vprašanje, ali bi bilo v Heliosu, ki je ta teden, potem ko se je znašel pod pritiskom ZSSS, preklical postopek izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici Jani Poljanšek, v primeru, da bi se lahko oprli na ustrezno kolektivno pogodbo dejavnosti, manj napeto, je odgovoril, da verjame, da do marsikaterega problema ne bi prišlo, saj da bi bila kakovost socialnega dialoga z implementacijo evropskih socialnih sporazumov na ravni podjetij drugačna.

Dialog v podjetjih je v večini primerov odraz kakovosti dialoga na ravni dejavnosti oz. države, je pojasnil, a dodal, da sama implementacija vendarle ne more biti jamstvo, da v nobenem podjetju ne bo prišlo do konfliktov.

"Podpisniki protokola smo prepričani, da samo močni in strokovno podkovani socialni partnerji lahko prispevajo h kakovosti socialnega dialoga, ki je eden od temeljev družbenega, gospodarskega in tudi socialnega razvoja. Zato je za nas še toliko bolj pomembno, da država ustvari pogoje za razvoj tega dialoga," je sklenil.