c S

Hrvaški otroci bodo morali pomagati pri domačih opravilih

25.07.2014 11:40 Zagreb, 25. julija (STA) - Novi hrvaški družinski zakon, ki bo začel veljati 1. septembra, določa tudi obveznosti otrok doma v skladu z njihovimi leti in zrelostjo. Čeprav zakon izrecno ne navaja dolžnosti otrok, bodo morali tudi otroci pomagati pri vsakdanjih gospodinjskih opravilih, kot je sesanje ali brisanje prahu.

Medtem ko je stari hrvaški družinski zakon določal, da morajo otroci spoštovati svoje starše ter jim pomagati in biti uvidevni do družinskih članov, so v novem zakonu dodali, da morajo pomagati staršem "pri opravilih v družinski skupnosti v skladu s svojimi leti in zrelostjo".

V praksi bo to verjetno pomenilo, da bodo otroci kršili zakon, če ne bodo pomagali staršem pri pospravljanju postelj, igrač in stvari, ki jih razmečejo, pomivanju posode, oken ali avtomobila, sesanju stanovanja, brisanju prahu, odnašanju smeti v zabojnike ali celo košnji trave na vrtu.

Hrvaški zakon ne določa kazni za tiste, ki se ne bodo držali zakona. Edini nadzor bodo imeli starši.

"Takšna določila so izjemno koristna tako za otroke kot starše. Gre za temeljno načelo spoštovanja staršev in pomoči pri delih, ki so primerna za otroka," je dejala psihoterapevtka Jelena Vrsaljko za današnji Jutarnji list.

Dodaja, da s takšnimi zakonskimi določili pošiljajo sporočilo družbi o pomembnosti tega načela. Otroke od začetka učijo, da imajo obveznosti in odgovornosti, staršem, ki so bolj popustljivi, pa omogoča, da sprejmejo upravičenost pravil o tem, da je otrokom treba postaviti meje in nalagati obveznosti.

Časnik navaja, da španski družinski zakon celo določa, da je obveznost otrok poleg gospodinjskih opravil še pisanje domačih nalog, spoštovanje šolskih pravil in marljivo učenje.

Hrvaški zakon določa tudi, da je otrok po 15. letu starosti, ki služi z delom, obvezen prispevati k svojemu vzdrževanju in izobraževanju. Praviloma gre za honorarna dela med počitnicami ali pa pomožna dela za uro ali dve med tednom. S tem zakonskim določilom bodo na Hrvaškem poskusili vplivati na odnos najstnikov do dela in denarja.