c S

Juncker članice EU pozval, naj mu predlagajo enega ali več komisarskih kandidatov

25.07.2014 08:33 Bruselj, 24. julija (STA) - Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je članice EU pozval, naj mu do konca julija predlagajo enega ali več kandidatov oziroma kandidatk za komisarske položaje, je danes za STA pojasnila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Juncker je po besedah tiskovne predstavnice v intenzivnih posvetovanjih z 28 voditelji članic EU, ki jih je na zasedanju 16. julija pozval, naj imena kandidata ali kandidatov, ki jih nameravajo predlagati, posredujejo do konca julija.

Tudi v preteklosti se je že zgodilo, da je članica predlagala več kandidatov. V procesu oblikovanja komisije Romana Prodija je na primer prav Juncker, tedaj luksemburški premier, predlagal tri kandidatke, po eno iz liberalne, krščanskodemokratske in socialistične stranke.

Juncker bo nato čez poletje premislil o tem, kakšna bi bila idealna sestava nove komisarske ekipe. Končen seznam komisarskih kandidatov namerava doreči v začetku septembra, po dogovoru o predsedniku Evropskega sveta in visokem zunanjepolitičnem predstavniku 30. avgusta, je še povedala tiskovna predstavnica.

Sicer pa se omenjata dva časovna scenarija nadaljnjega postopka. Po nekaterih navedbah bi lahko Evropski parlament zaslišanja opravil v drugi polovici septembra, kot je bilo sprva načrtovano. Evropski parlament bi o komisarski ekipi glasoval oktobra, tako da bi nova komisija lahko začela delati 1. novembra.

Po drugih navedbah pa preložitev odločitev o vodilnih položajih v EU na konec avgusta pomeni, da se bo ves proces oblikovanja komisije zamaknil za približno mesec dni, tako da naj bi bila zaslišanja šele oktobra, glasovanje v parlamentu verjetno mesec pozneje in tudi komisija naj bi začela delati s približno enomesečnim zamikom.