c S

Vlada o gospodarskih temah

25.07.2014 08:31 Ljubljana, 24. julija (STA) - Vlada je danes sprejela poročilo o izvrševanju proračuna v prvem polletju in sporočila, da bo morala namesto Kada za pokojninsko blagajno iz proračuna zagotoviti 140 milijonov evrov. Proračunski primanjkljaj bo po metodologiji ESA 95 ostal pri napovedanih 3,2 odstotka BDP. Finančni minister pravi, da rebalans ne bo potreben.

Vlada je sprejela poročilo o izvrševanju proračuna v prvem polletju, v katerem je proračunski primanjkljaj znašal okoli 688 milijonov evrov. Prihodki so znašali 4,16 milijarde evrov, odhodki pa 4,85 milijarde evrov. Vlada je sporočila, da bo morala za pokojninsko blagajno iz proračuna zagotoviti dodatnih 140 milijonov evrov. Ta znesek bi morala po načrtih nakazati Kapitalska družba (Kad) iz priliva iz privatizacije. Proračunski primanjkljaj naj bi se tako v celotnem letu povečal s predvidenih 1,018 na 1,518 milijarde evrov. Slovenija bo sicer po metodologiji ESA 95 ostala pri začrtanem primanjkljaju v višini 3,2 odstotka BDP, saj je bilo potencialno nakazilo Kada že upoštevano. Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer je dejal, da rebalans proračuna za letos ne bo potreben oz. da je treba v okviru obstoječega proračuna leto pripeljati do konca, med drugim tudi zato, ker ni znano, kdaj se bo sestavilo novo vlado.

Davčni dolg zavezancev je konec junija znašal 1,477 milijarde evrov, od tega okoli 1,447 milijarde davčni upravi in nekaj manj kot 30 milijonov evrov carinski upravi, kažejo podatki, ki jih je vlada poslala v DZ.

Bilančna vsota premoženja države in občin je konec leta 2013 znašala 42,31 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več kot konec leta 2012, kaže konsolidirana premoženjska bilanca države in občin, ki jo je sprejela vlada.

Vlada je sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za dograditev avtocestnega predora Karavanke in projekt uvrstila v načrt razvojnih programov 2014-2017. Načrtovana je gradnja nove predorske cevi dolžine približno 3530 metrov in manjkajočega dela avtoceste v dolžini približno 620 metrov.

Vlada se je seznanila s poročilom o stanju na področju energetike v letu 2013. To med drugim ugotavlja, da je bilo lansko leto z vidika razvoja energetskih trgov dobro. Boj za kupce električne energije in zemeljskega plina se je še zaostroval in krepil konkurenco, se je pa nekoliko umiril pri gospodinjskih odjemalcih.

Vlada se je seznanila z izhodišči za pripravo predloga resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa. Vsebinski del resolucije je zaključen in je pokazal, da je najbolj nujno razvijati železniško infrastrukturo in javni potniški promet, ki bo temeljil na železniškem prevozu.

Vlada je izdala uredbo o določitvi finančnih uradov Finančne uprave RS, ki med drugim določa krajevno pristojnost Generalnega finančnega urada in finančnih uradov ter razmejitev nalog med njimi.

Vlada je v načrt razvojnih programov 2014-2017 uvrstila projekt Poly4EmI - Platforma za nastajajoča podjetja znotraj grozda polimerne industrije, 20 projektov nevladnih mladinskih organizacij s področja spodbujanja in razvoja socialnih in državljanskih kompetenc mladih ter projekt nadaljnjega sodelovanja Uprave RS za jedrsko varnost pri programu Evropske komisije Instrument za jedrsko sodelovanje.

Vlada je soglašala s tem, da bo pri šesti polnitvi Sklada za svetovno okolje prispevek Slovenije znašal 4,59 milijona evrov, kar je minimalni prispevek posamezne donatorke. Država bo donacijo vplačala v obliki štirih zadolžnic, ki bodo unovčene v letih med 2016 in 2024.

Vlada je z 31. julijem razrešila Bojana Kumra s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Kumer je 14. julija podal odstopno izjavo.

Vlada je Sergija Grmeka z 31. julijem znova imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Direkcije RS za ceste.

Vlada je s 14. avgustom za v.d. direktorja Javne agencije za civilno letalstvo RS ponovno imenovala Sandija Kneza.

Vlada je v upravni odbor Agencije za radioaktivne odpadke namesto Emanuela Čerčka z današnjim dnem kot predstavnika ustanovitelja imenovala Danijela Levičarja. Čerček je bil razrešen na lastno željo.

Vlada je v strokovni svet Kobilarne Lipica imenovala Petra Dovča, Marjana Kosca, Mirjam Gorkič in Danielo Tomšič ter na predlog sveta delavcev predstavnika zaposlenih Janeza Rusa.

Vlada je imenovala nove člane medresorske koordinacijske skupine za usklajevanje priprav za zaščito kritične infrastrukture.