c S

Morebitno uveljavljanje ničnosti pogodbe s Patrio bo preučilo še državno pravobranilstvo

25.07.2014 08:31 Ljubljana, 24. julija (STA) - Vlada se je seznanila s poročilom medresorske delovne skupine, ki je preučila okoliščine glede uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu patrij. Komisija obsežne dokumentacije v tej zadevi ni preučila v celoti, predlaga pa, da naj se za predlog nadaljnjega ravnanja glede morebitnega uveljavljanja ničnosti pogodbe zaprosi državno pravobranilstvo.

Vlada je komisijo imenovala 15. maja, njena naloga pa je bila, da preuči okoliščine glede uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu patrij, vključno z možnimi posledicami ničnosti pogodbe ter naj pripravi predlog nadaljnjega ukrepanja. O tem je morala komisija izdelati pisno poročilo in ga predložiti vladi.

Medresorska skupina se je, ko so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, seznanila, da je pogodba s Patrio razvezana, torej da ne velja več in da je bila realizirana v manjšem obsegu z dobavo 30 vozil, ki so v Slovenski vojski v dejanski rabi. Glede te zadeve pa že teče sodni postopek, med drugim tudi glede ugotovitve ničnosti pogodbe oz. z dejanskim stanjem v zadevi, ki pa je bil s sklepom ustavljen do pravnomočne odločitve v kazenski zadevi v primeru Patria.

Skupina je ugotovila, da se naloga navezuje na zelo kompleksno pravno in dejansko stanje z obsežno listinsko dokumentacijo, ki je ni preučila v celoti, še zlasti, ker je naloga vezana na ozek časovni okvir. Ker pa gre pri ničnosti pogodbe za skrajno sankcijo v civilnopravnem smislu, bi bilo treba pri presoji pravice oz. dolžnosti do uveljavljanja ničnosti z možnimi posledicami v celoti upoštevati trenutno pravno in dejansko stanje v zadevi, so sporočili po seji vlade.

Skupina je s svojimi stališči in pisnimi prispevki seznanila ministrstvo za obrambo in državno pravobranilstvo. Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da je sklep vlade, ki ga predlaga tudi mednarodna skupina, da se za predlog nadaljnjega ravnanja zaprosi državno pravobranilstvo.

Po splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki ga je DZ sprejel leta 2004, naj bi Slovenija kupila 135 srednjih bojnih kolesnih vozil. Za posel, vreden 278 milijonov evrov, je ministrstvo za obrambo leta 2006 z Rotisom podpisalo pogodbo. Po prvotno predvidenem načrtu dobav bi morala država do leta 2012 kupiti in prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30 in zanje plačala 74,5 milijona evrov. Prva patria je v Slovenijo prispela septembra 2008.

Sistemska tehnika je kot neizbrani ponudnik v poslu zoper državo ter Patrio in njenega lokalnega partnerja Rotis vložila tožbi, postopek pa še ni končan. Ljubljansko okrožno sodišče je leta 2011 oba pravdna postopka združilo v skupno obravnavo, a prekinilo do pravnomočnega zaključka kazenske zadeve v zadevi Patria. Sodišče je namreč menilo, da je odločitev o tožbenem zahtevku odvisna od tega, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje sprejemanja oziroma dajanja daril za nezakonito posredovanje. Sistemska tehnika od države zahteva 518 milijonov evrov plus dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla.

Sodba v zadevi Patria je postala pravnomočna aprila, na zaporno kazen so bili obsojeni predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. Sodba v zadevi Patria II, v kateri sta bila obsojena slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan, pa še ni pravnomočna.