c S

Komisarske kandidate za zdaj predlagalo trinajst članic EU

25.07.2014 08:26 Bruselj, 24. julija (STA) - Bodoči predsednik Evropske komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker je članice EU pozval, naj mu čim prej posredujejo kandidate ali kandidatke za komisarski položaj. Uradno je kandidate za zdaj imenovalo trinajst držav. Preložitev odločitev o vodilnih položajih na konec avgusta je sicer ves proces zamaknila, zaslišanja bodo predvidoma oktobra.

Trinajst članic je komisarske kandidate že uradno predlagalo

AVSTRIJA je znova predlagala Johannesa Hahna, sedanjega komisarja za regionalno politiko.

ČEŠKA je predlagala ministrico za regionalni razvoj Vero Jourovo.

ESTONIJA je bila prva, ki je izbrala svojega kandidata. To je bivši dolgoletni premier Andrus Ansip.

FINSKA je bivšega predsednika vlade Jyrkija Katainena predlagala kot zamenjavo za komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, ki je šel v Evropski parlament. Katainen bo po pričakovanjih ostal tudi v novem mandatu.

HRVAŠKA je znova predlagala Nevena Mimico, sedanjega komisarja za zaščito potrošnikov, ki se je komisiji pridružil pred enim letom ob vstopu Hrvaške v EU.

IRSKA je predlagala okoljskega ministra Phila Hogana.

LATVIJA je izbrala bivšega predsednika vlade Valdisa Dombrovskisa.

LITVA je predlagala ministra za zdravje Vytenisa Andriukaitisa.

LUKSEMBURG bo imel predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja.

MALTA se je odločila, da bo njen kandidat bivši minister za turizem Karmenu Vella.

NEMČIJA je znova predlagala sedanjega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja.

SLOVAŠKA je znova predlagala Maroša Šefčoviča, ki je sedaj komisar za institucionalne in upravne zadeve, a ta odločitev po navedbah virov v Bruslju ni dokončna.

VELIKA BRITANIJA je predlagala bivšega vodjo zgornjega doma britanskega parlamenta Jonathana Hilla.

Pričakovani kandidati v sedmih članicah

BOLGARIJA naj bi predlagala sedanjo komisarko za humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalino Georgievo, ki se poteguje tudi za položaj visoke zunanjepolitične predstavnice.

Na CIPRU velja za favorita govorec vlade Hristos Stilianidis.

Kot najverjetnejši kandidat FRANCIJE se že dlje časa omenja bivši finančni minister Pierre Moscovici. Pojavlja pa se tudi ime bivše ministrice za zaposlovanje in pravosodje Elisabeth Guigou, ki naj bi jo zanimal tudi položaj visoke zunanjepolitične predstavnice.

ITALIJA se z zunanjo ministrico Federico Mogherini poteguje za dvoklobučniški položaj visoke zunanjepolitične predstavnice in podpredsednice komisije.

MADŽARSKA naj bi predlagala bivšega pravosodnega in sedanjega zunanjega ministra Tiborja Navracsisa.

ŠPANIJA naj bi se odločila, da bo njen kandidat bivši minister za kmetijstvo Miguel Arias Canete. Finančnega ministra Luisa de Guindosa pa zanima položaj šefa evroskupine.

ŠVEDSKA naj bi predlagala sedanjo komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström.

Ugibanja v preostalih osmih članicah

BELGIJA je v postopku oblikovanja nove vlade in za zdaj še ni jasno, koga bo predlagala. Sedanji komisar Karel De Gucht je izrazil željo, da bi ostal na položaju. Sicer se kot najverjetnejša kandidatka omenja evropska poslanka desne sredine Marianne Thyssen.

DANSKA bi lahko predlagala finančno ministrico Margrethe Vestager, ministrico za izobraževanje Christine Antorini, pravosodno ministrico Karen Angelo Haekkerup ali bivšo ministrico za kmetijstvo Mette Gjerskov.

GRČIJA bi lahko predlagala sedanjo komisarko za ribištvo Mario Damanaki ali bivšo zunanjo ministrico Doro Bakojanis.

NIZOZEMSKA naj bi predlagala finančnega ministra in šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema. Zunanji minister Frans Timmermans pa se omenja kot kandidat za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

POLJSKA se je odločila, da bo namestnik finančnega ministra Jacek Dominik do konca mandata nasledil Janusza Lewandowskega, ki je odšel v Evropski parlament. A Dominik naj ne bi ostal tudi v novem mandatu. Omenja se možnost, da bi se lahko znova vrnil Lewandowski ali evropska poslanka Danuta Hübner. Zunanji minister Radoslaw Sikorski se sicer poteguje za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

Na PORTUGALSKEM se v zadnjih dneh kot najverjetnejša kandidatka omenja finančna ministrica Maria Luis Albuquerque.

ROMUNIJO bi lahko še naprej zastopal Dacian Ciolos, sedaj komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja. Omenja se tudi bivša evropska poslanka in sedanja okoljska ministrica Rovana Plumb.

SLOVENIJA o kandidatu še ni odločila, trenutno poteka živahna razprava o tem, kdo bi bil ustrezen in za kateri resor naj se država poteguje.