c S

Kandidat za evropskega komisarja ni bil na dnevnem redu vlade

25.07.2014 08:25 Ljubljana, 24. julija (STA) - Kljub vrsti špekulacij o tem, kaj utegne vlada danes skleniti glede kandidata za evropskega komisarja, gradivo o tem "ni bilo niti pripravljeno niti uvrščeno na sejo vlade", je po seji vlade sporočila premierka v odhodu Alenka Bratušek. V SMC medtem pozdravljajo današnjo odločitev kolegija pri premierki, da vlada o tem ne odloča brez soglasja SMC.

Milan Brglez je v imenu SMC namreč že po današnjem kolegiju pri premierki v odhodu - na njem je bil dosežen dogovor, da aktualna vlada ta hip ne bo odločala oz. predlagala evropskega komisarja, razen v dogovoru s SMC - to odločitev pozdravil, saj bo "omogočila, da bomo prišli do bolj soglasnega predloga za komisarja iz Slovenije".

Kot je še poudaril v izjavi za STA, bi moral imeti ta kandidat ali kandidatka podporo čim širšega kroga strank, bodisi tistih iz sedanje vlade v odhajanju, bodisi tistih, ki bodo oblikovale naslednjo koalicijo.

Bratuškova je na novinarski konferenci po seji vlade glede te odločitve pojasnila, da so se danes "dogovorili, da skušamo najti kompromis, če tega kompromisa ne bo mogoče najti, pa bo o tem pač odločala nova vlada".

Sama sicer še naprej meni, da to ne bi smela biti stvar koalicijskih pogajanj. Čeprav "bi bila najbolj vesela, da to polno odgovornost prevzame nova vlada", pa obenem meni, da je sedanja vlada tista, ki bi morala dati predlog in tudi prevzeti odgovornost zanj.

A njeni koalicijski partnerji so drugačnega mnenja, je nadaljevala in zatrdila, da se je o komisarskem kandidatu - če bo dal Miro Cerar danes to vprašanje na mizo - pripravljena pogovarjati.

Obenem je večkrat ponovila, da se mudi, saj v EU pričakujejo, da bo Slovenija ime svojega kandidata v Bruselj posredovala do konca julija. Če tega ne bo storila, "bomo mi tisti, ki bomo zavirali nadaljnje postopke", je opozorila in dejala, da za morebitno blokado "ne bo kriva Alenka Bratušek".

Brglez je nasprotno danes za STA ponovil stališče SMC, da si želijo, da bi bil dogovor o kandidatu dosežen "v razumnem roku" oziroma "vsaj do prvega tedna avgusta".

O morebitnih imenih pa tako Bratuškova kot Brglez danes znova nista želela povedati prav ničesar. Premierka v odhodu je tudi dejala, da glede imena kandidata "s strani Cerarja ni dobila nobenega predloga, razen da se vsa stvar zamakne" in to željo je sedaj izpolnila.

Tudi na več novinarskih vprašanj o tem, da naj bi si sama želela komisarskega stolčka, še naprej ni dala jasnega odgovora. Večkrat je ponovila, da "ni pomembno, kaj si želi Alenka Bratušek", in spomnila, da "je bila Alenka Bratušek izvoljena za poslanko državnega zbora", poleg tega pa je še premierka v odhodu. Obe funkciji bo odgovorno opravljala.

Ponovila je tudi, da morajo biti glavni kriterij pri izbiri komisarja ne želje, ampak izkušnje - tako strokovne kot politične. Obenem je spomnila, da mnoge države za komisarje pošiljajo svoje bivše ministre ali bivše predsednike vlad.

Brglez je medtem opozoril, da bi to po njegovem zelo škodovalo potencialnemu kandidatu ali kandidatki. "Mislim, da smo že preveč operirali z imeni in da to ni prav," je dejal.

Glede ugibanj, da naj bi vlada v Bruselj ne posredovala le imena enega kandidata za komisarja, ampak kar tri, je Brglez opozoril, da "to ni običajna praksa in ne govori o tem, da se je slovenska politika sposobna poenotiti".

"Mislim pa, da je to takšna odločitev, kjer se politika preprosto mora poenotiti in ustrezno odločiti, da bi bili interesi po eni strani EU in po drugi strani Slovenije čim bolj zaščiteni."