c S

O odmrznitvi privatizacije razprava na ravni predsednikov vladnih strank

25.07.2014 08:23 Ljubljana, 24. julija (STA) - Vlada danes ni obravnavala sklepa o zamrznitvi privatizacije, so pa o tem na sestanku govorili predsedniki vladnih strank, ki bodo razpravo nadaljevali v ponedeljek, je po seji vlade pojasnila odhajajoča premierka Alenka Bratušek. Dejala je še, da je SDH zaprosila za pisno zagotovilo, da pri privatizaciji ni sumov kaznivih dejanj.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je, potem ko je pridobil pravni mnenji, ocenil, da je sklep o zamrznitvi privatizacijskih postopkov, ki ga je vlada sprejela v začetku meseca, nezakonit, zato je vladi predlagal, da ga popravi oz. dopolni. Nekateri so pričakovali, da bo vlada o tem odločala že na današnji seji, a se to ni zgodilo.

Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila, da o tem teče razprava na ravni predsednikov vladnih strank.

Ob tem je opozorila, da ji bo zakonodajnopravna služba pripravila mnenje o predlogu SDH. Poleg tega želi od holdinga pisno zagotovilo, da s samimi privatizacijskimi postopki "ni nič narobe", da ni nobenih sumov korupcije oz. kaznivih dejanj. Kot je spomnila, sta dva ministra na seji vlade, ko so se odločali o zamrznitvi, opozorila, da naj bi vsaj v enem postopku privatizacije prišlo do "kar nekaj" nepravilnosti.

Odhajajoča vlada je tik pred volitvami presenetila s sklepom, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih.

Sklep je v delu javnosti sprožil žolčne odzive, govora je bilo tudi o škodi, ki je bila državi kot prodajalki s tem storjena v primerih prodaje Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenije. Ta postopka sta namreč v zaključni fazi.