c S

Izidi volitev zdaj tudi uradni, Pahor bo lahko sklical ustanovno sejo DZ

24.07.2014 15:17 Ljubljana, 24. julija (STA) - Izidi predčasnih parlamentarnih volitev, ki so potekale 13. julija, so zdaj tudi uradni. Državna volilna komisija je poročilo o izidu volitev sprejela na današnji seji, v petek bo objavljeno v uradnem listu, njeni predstavniki pa ga bodo popoldne predali predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo za 1. avgust sklical ustanovno sejo DZ.

Na volitvah je SMC zbrala 34,49 odstotka glasov, SDS 20,71 odstotka, DeSUS 10,18 odstotka, SD 5,98 odstotka, Združena levica 5,97 odstotka, NSi 5,59 odstotka, ZaAB pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov. SLS je ostala pod parlamentarnim pragom.

Tako bo imela SMC v sedmem sklicu državnega zbora 36 poslancev, SDS 21, DeSUS deset, SD in Združena levica po šest, NSi pet, ZaAB pa štiri poslance. Dve poslanski mesti zasedata narodni skupnosti.

Predsednik republike Borut Pahor se je z najverjetnejšim novim mandatarjem, predsednikom SMC Mirom Cerarjem srečal že tretji dan po volitvah, 16. julija. Ocenila sta, da so bile volitve izvedene legalno in so legitimne.

Pahor je Cerarju pojasnil, da bo posvetovanja z vodji poslanskih skupin glede predloga za mandatarja opravil v približno sedmih dneh po ustanovni seji DZ. Cerar sicer danes z novoizvoljenimi strankami začenja pogovore za sestavo vladne koalicije. Iz pogovorov je izvzeta le stranka SDS.