c S

Strasbourg: Poljska pomagala Cii pri "izrednih izročitvah" domnevnih teroristov

24.07.2014 12:45 Strasbourg, 24. julija (STA) - Poljska je kršila evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, s tem ko je ameriški obveščevalni agenciji Cia dovolila, da je v okviru t. i. izrednih izročitev na svojem ozemlju nezakonito zadrževala in mučila teroristične osumljence, je danes razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Sodniki so odločili, da je Poljska sodelovala pri nezakonitih prevozih terorističnih osumljencev v letih 2002 in 2003, s tem ko je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje dva osumljenca.

Na sodišče v Strasbourgu sta se obrnila Palestinec Abu Zubajda, ki so ga Američani na skrivaj pridržali v Pakistanu, in Savdijec Abd al Rahim al Naširi, ki so ga zajeli v Dubaju. Prvega so na Poljskem zadrževali devet, drugega pa šest mesecev. Oba sta sedaj v ameriškem zaporu za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

V svoji pritožbi sta trdila, da so ju agenti Cie v zaporu Stare Kiejkuty na Poljskem mučili. Sodišče je njuni pritožbi pritrdilo in ocenilo, da je bilo ravnanje, ki sta mu bila izpostavljena na Poljskem, dejansko enako mučenju.

Kot je v razsodbi zapisalo sodišče, je poljska država "zaradi svojega strinjanja in tihe privolitve" odgovorna za kršitve človekovih pravic pritožnikov, ki so se zgodile na njenem ozemlju.

Dodalo je še, da so se poljske oblasti zavedale, da je bil prevoz moških na Poljsko in iz nje del t. i. izrednih izročitev. To pomeni, da so ju že samo s tem, ko so omogočile njun transfer preko svojega ozemlja, izpostavile "predvidljivemu resnemu tveganju", da bosta izpostavljena nadaljnjim zlorabam in pogojem pridržanja, ki so v nasprotju z evropsko konvencijo.

Poljski vladi so zato v Strasbourgu danes naložili, da mora obema pritožnikoma plačati po 100.000 evrov odškodnine, Zubajdi pa mora plačati še 30.000 evrov za kritje stroškov.

Poljska je ena od več evropskih držav, ki naj bi ZDA pomagale pri t .i. izrednih izročitvah terorističnih osumljencev, ki so jih ameriški agentje po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 na skrivaj pridržali na Bližnjem vzhodu ter v Afganistanu in Pakistanu, na koncu pa so pristali v Guantanamu.

Na Poljskem so preiskavo o tem sprožili že leta 2008, a še vedno ni zaključena, kar so ZN že večkrat kritizirali.

Tokratna odločitev sodišča v Strasbourgu je prva, ki je povezana s tajnim priporom Cie na Poljskem, je pa bila iz podobnega razloga v Strasbourgu decembra 2012 že obsojena Makedonija.

Zaradi ravnanja makedonskih oblasti se je na evropsko sodišče obrnil nemški državljan libanonskega porekla Haled al Masri, ki so ga leta 2003 pridržali v Makedoniji in ga nato prepeljali v Ciin zapor v Afganistanu, kjer so ga pet mesecev na skrivaj zadrževali in mučili.