c S

EU o kaznih za posameznike in podjetja ter gospodarskih sankcijah proti Rusiji

24.07.2014 08:09 Bruselj, 24. julija (STA) - Članice EU bodo danes v Bruslju predvidoma dorekle nov kazenski seznam oseb in podjetij, ki podpirajo ogrožanje neodvisnosti Ukrajine in nestabilnost na vzhodu države, na katerem je pričakovati tudi ruska podjetja in oligarhe. Poleg tega bodo prvič razpravljale o naboru gospodarskih sankcij proti Rusiji.

Sestrelitev potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu v četrtek strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, ter obnašanje separatistov in Rusije, ki niso zagotovili dostojnega ravnanja s posmrtnimi ostanki žrtev, je sprožilo ogorčenje in šok ter občutno spremenilo razpoloženje v uniji. Med žrtvami je namreč več kot dve tretjini državljanov unije - 193 Nizozemcev in deset Britancev.

Zunanji ministri unije so v torek pospešili pripravo novega kazenskega seznama oseb in podjetij, ki dejavno materialno ali finančno podpirajo ogrožanje suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ali imajo koristi od ruskih odločevalcev, odgovornih za priključitev Krima Rusiji ali za destabilizacijo vzhoda Ukrajine.

Od veleposlanikov članic pri EU se danes pričakuje, da bodo dorekli ta novi seznam oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, ter podjetij, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja.

Poleg tega so zunanji ministri v torek pristojnim službam unije naročili, da do danes končajo pripravo nabora možnih gospodarskih ukrepov proti Rusiji, vključno s finančnimi, obrambnimi in energetskimi sankcijami.

Članice bodo danes prvič razpravljale o tem. Izida ni mogoče napovedati. Dogovoriti se morajo tako o vsebinskih vprašanjih kot o postopku nadaljnjega ukrepanja. Trenutno še ni jasno, ali naj bi gospodarske sankcije, če se bodo zanje odločili, potrdil vrh unije ali naj bi jih sprejeli po drugačni poti. Neuradno se kot morebiten datum vrha omenja 30. julij.

EU je Rusiji z gospodarskimi sankcijami zagrozila v primeru, če ne bo v celoti sodelovala pri preiskavi strmoglavljenja letala, vplivala na separatiste za zagotovitev neoviranega dostopa do kraja tragedije in dostojnega ravnanja s posmrtnimi ostanki žrtev ter zagotovila učinkovitega nadzora meje za ustavitev toka orožja, opreme in oborožencev čez mejo.