c S

Vlada predvidoma znova o sklepu o privatizaciji

24.07.2014 08:06 Ljubljana, 24. julija (STA) - Odhajajoča vlada bo danes predvidoma znova obravnavala sklep o zamrznitvi privatizacije, ki ga je sprejela v začetku meseca. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je namreč vladi predlagal, da sklep popravi oz. dopolni. Finančni minister Uroš Čufer pa naj bi vlado po nekaterih informacijah seznanil s stanjem v proračunu.

Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja ta teden ni želel ugibati o tem, kako se bo vlada odločila glede privatizacije. Med možnostmi se omenja tudi preklic sklepa o zamrznitvi, vsaj za tiste privatizacijske postopke, ki so že zelo daleč.

Vlada je tik pred volitvami presenetila s sklepom, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih.

Sklep je v delu javnosti sprožil žolčne odzive, govora je bilo tudi o škodi, ki je bila državi kot prodajalki s tem storjena v primerih prodaje Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenije. Ta postopka sta namreč v zaključni fazi.

SDH je vmes po poročanju medijev pridobil pravni mnenji, ki ugotavljata, da je odločitev vlade kot skupščine nezakonita, in želi tako sklep izpodbijati. Še prej pa je vladi predlagal nekatere dopolnitve. Medtem so na holdingu zagotovili, da se prodajni postopki nadaljujejo, so se pa roki nekoliko zamaknili.

Minister Čufer, ki je sklepu o privatizaciji glasno nasprotoval, pa naj bi danes vladi po nekaterih informacijah predstavil pregled stanja v državnem proračunu, potem ko je želel to storiti že minuli teden.

Polletni podatki o proračunu sicer govorijo o precej višjih prihodkih glede na enako obdobje lani, a mediji so ta teden razkrili nekaj vidikov dokumenta, ki ga je finančno ministrstvo pripravilo za vlado. Ta kaže, da bo država, ki je na javnofinančnem področju pod budnim nadzorom Evropske komisije, zaradi nekaterih nepredvidenih odhodkov težko dosegla zastavljeni cilj glede primanjkljaja.

Vlada naj bi danes skušala potrditi tudi partnerski sporazum z Evropsko komisijo, ki je ena od dveh ključnih podlag za črpanje sredstev EU v novem sedemletnem obdobju. A pred tem mora svoje soglasje dopoldne dati še razvojni svet vzhodne kohezijske regije, ki pa je pri svojih zahtevah neomajen.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakiča pa je za STA povedal, da bo vlada obravnavala tudi poročilo medresorske delovne skupine, ki je preučila okoliščine uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu patrij. Po njegovih besedah skupina predlaga vladi, naj naloži državnemu pravobranilstvu, da preveri vse pravne posledice ničnosti pogodbe.