c S

V Gazi nadaljevanje prelivanja krvi, Svet ZN za človekove pravice s preiskavo

24.07.2014 08:05 Gaza/Tel Aviv/Ženeva, 23. julija (STA) - V Gazi se še naprej stopnjuje prelivanje krvi. Od začetka ofenzive Izraela proti Gazi je bilo doslej ubitih najmanj 678 Palestincev. Mrtvi se kopičijo tudi na izraelski strani, kjer je bilo med kopensko ofenzivo v Gazi ubitih že 32 vojakov. Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes sprožil preiskavo ofenzive Izraela v Gazi.

Samo danes je nasilje v Gazi zahtevalo življenja najmanj 47 Palestincev. Doslej je bilo v več kot dva tedna trajajočem nasilju ranjenih tudi že več kot 4240 prebivalcev Gaze. Na izraelski strani pa so bili poleg 32 vojakov ubiti trije civilisti, dva izraelska državljana in tuj delavec.

Za ostro potezo proti Izraelu se je danes odločil Svet ZN za človekove pravice, saj je sprožil preiskavo izraelske ofenzive v Gazi. Posebna komisija bo tako preiskala kršitve človekovih pravic in vojne zločine, ki naj bi jih Izrael storil v Gazi. Svet ZN je s tem podprl napore Palestincev, da naj se Izrael zagovarja pred mednarodno skupnostjo.

Odločitev o preiskavi ofenzive je del resolucije, ki so jo spisali Palestinci. Z 29 glasovi za jo je podprla večina 46-članskega sveta ZN. Poleg arabskih in drugih muslimanskih držav so resolucijo podprle še Kitajska, Rusija ter latinskoameriške in afriške države članice sveta. Večina zahodnih držav se je glasovanja vzdržala, edino ZDA so glasovale proti resoluciji.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je izrednem zasedanju sveta v Ženevi dejala, da je Izrael z napadi na civiliste med ofenzivo v Gazi morda zagrešil vojne zločine. Obsodila je tudi neselektivne raketne napade Palestincev z območja Gaze. Obe strani je pozvala, naj prenehata napadati civiliste.

Izraelski in palestinski predstavniki so se na zasedanju medsebojno obtoževali za vojne zločine in zatrjevali, da sami ravnajo v skladu z mednarodnim pravom. Izraelski veleposlanik Eviatar Manor je tako poudaril, da gre za operacijo za uničenje vojaške infrastrukture Hamasa in ne napade na prebivalce Gaze. Palestinski zunanji minister Riad al Malki pa je pozval velesile, naj končajo prakso nekaznovanja Izraela, in poudaril, da bi moral biti Izrael kaznovan za vojne zločine.

Da bi posredoval za končanje nasilja v Gazi, je v Izrael prispel ameriški državni sekretar John Kerry. V Jeruzalemu se je sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom. "Vsekakor smo naredili nekaj korakov naprej," je ob srečanju z Banom dejal Kerry. Ob tem je opozoril, da je treba še marsikaj storiti. Generalni sekretar ZN pa je posvaril, da ne bi smeli izgubljati časa. "Zdaj združujemo moči, da bi čim prej prišli do premirja," je dodal.

Kerry je nato odšel v Ramalo, kjer je imel pogovore s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kasneje se je v Tel Aviv sestal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem.

Kerry je ob prihodu pristal na letališču Ben Gurion v Tel Avivu, čeprav so pristojne ameriške oblasti prepovedale lete na to letališče. Prepoved ameriškim letalskim družbam je sledila torkovemu raketiranju iz Gaze. Raketa je eksplodirala v bližini letališča. Lete na to letališče pa so tudi v sredo odpovedale številne tuje letalske družbe, od nemške Lufthanse do slovenske Adrie Airways. Zaradi tega je Izrael vedno bolj izoliran in tudi pod vse večjim gospodarskim pritiskom. V Izraelu nekateri odločitev Ameriške uprave za letalstvo (FAA) razumejo kot obliko političnega pritiska.

Pred predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji pa je danes potekal protest v podporo Palestincem v luči najnovejšega nasilja v Gazi. Organizatorji so ob tem na EU naslovili zahteve in izrazili nesoglasje z neskladnostjo politike EU, ki po eni strani obsoja izraelsko kršenje mednarodnega prava, po drugi pa z Izraelom goji tesne gospodarske odnose. Okoli 20 zbranih protestnikov je obsodilo izraelsko ofenzivo v Gazi.

Prav tako so od EU zahtevali, naj odločneje obsodi ravnanje Izraela v Gazi in pozove izraelske oblasti k ustavitvi nadaljnjega nasilja in uporabi vsa sredstva, tudi politični in ekonomski pritisk, da se konča prelivanje krvi. Na EU so naslovili še več zahtev, ki zadevajo vojaško in gospodarsko sodelovanja med Izraelom in EU.