c S

Svet ZN za človekove pravice sprožil preiskavo izraelske ofenzive v Gazi

24.07.2014 08:04 Ženeva, 23. julija (STA) - Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes sprožil preiskavo izraelske ofenzive v Gazi. Posebna komisija bo tako preiskala kršitve človekovih pravic in vojne zločine, ki naj bi jih Izrael storil v Gazi. Svet ZN je s tem podprl napore Palestincev, da naj se Izrael zagovarja pred mednarodno skupnostjo.

Odločitev o preiskavi ofenzive je del resolucije, ki so jo spisali Palestinci. Z 29 glasovi za jo je podprla večina 46-članskega sveta ZN. Poleg arabskih in drugih muslimanskih držav so resolucijo podprle še Kitajska, Rusija ter latinskoameriške in afriške države članice sveta. Večina zahodnih držav se je glasovanja vzdržala, edino ZDA so glasovale proti resoluciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komisija sveta bo preverila izraelske vojaške operacije, da bi se ugotovila odgovornost, se glasi resolucija.

Medtem se še naprej zvišuje število smrtnih žrtev nasilja v Gazi. Izraelski zračni napad na severu Gaze je danes zvečer zahteval pet življenj. Pred tem je izraelsko tankovsko obstreljevanje na jugu Gaze ubilo pet ljudi, od tega dva otroka. Po 16 dneh konflikta med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je bilo tako ubitih že najmanj 678 Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na navedbe palestinskih oblasti.

Viša se tudi število žrtev na izraelski strani. V spopadih v Gazi so bili danes namreč ubiti trije izraelski vojaki. Število smrtnih žrtev v vrstah izraelskih vojakov po šestih dneh kopenske ofenzive se je tako zvišalo na 32. Poleg tega so bili v Izraelu ubiti še trije civilisti, dva izraelska državljana in tuji delavec.