c S

Ukrajinske sile napredujejo pri Lugansku

14.07.2014 14:20 Kijev, 14. julija (STA) - Ukrajinske vladne sile so danes zatrdile, da so dosegle preboj v eni od preostalih separatističnih trdnjav na vzhodu Ukrajine. Po navedbah ukrajinskega predsednika Petra Porošenka so vladne sile prebile blokado proruskih upornikov, da bi dosegle vojake, ki so utaborjeni na strateškem letališču v mestu Lugansk.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihova letala izvedla pet zračnih napadov na pozicije separatistov blizu Luganska. Uporniki pa sedaj trdijo, da so kijevske sile nakopičile tanke na obrobju Luganska v okviru priprav na pohod na mesto, kar pa še ni bilo potrjeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalne oblasti trdijo, da so bili v zadnjih 24 urah v Lugansku in okolici v različnih incidentih ubiti najmanj trije ljudje, 14 pa je bilo ranjenih. Minuli konec tedna je bilo na tem območju ubitih več deset ljudi.

Proruski uporniki pa so danes zatrdili, da so sestrelili vojaško transportno letalo. Po njihovih navedbah so bila v zraku vidna tri padala, potem ko so v bližini Luganska zadeli letalo. Predstavniki ukrajinske vojske so za AFP povedali, da so izgubili stik s transportnim letalom AN-26, tik preden so uporniki razkrili sestrelitev.

Medtem naj bi Rusija razmišljala o povračilnih ukrepih proti ukrajinskim silam, potem ko naj bi v nedeljo izstrelek iz Ukrajine zadel stanovanjsko hišo v ruski regiji Rostov in ubil ruskega državljana. Ruski časnik Kommersant namreč navaja neimenovan vir blizu Kremlja, ki trdi, da Moskva razmišlja o povračilnih napadih, a da ne razmišlja o obsežni akciji. "Naše potrpljenje ni neskončno," je povedal vir in dodal, da Rusija "točno ve, od kod Ukrajinci streljajo".

Moskva je ukrajinskim silam že večkrat očitala čezmejno obstreljevanje, a nedeljski incident je prvi, ki naj bi zahteval smrtno žrtev. Kijev je zanikal odgovornost.