c S

Arabska liga poziva k mednarodni zaščiti Palestincev

14.07.2014 14:48 Kairo, 14. julija (STA) - Arabska liga je pred današnjim srečanjem zunanjih ministrov držav članic te organizacije v Kairu mednarodno skupnost pozvala h končanju izraelskih napadov na Gazo ter k zaščiti Palestincev. "Izraelski zračni napadi na Gazo so postali zadeva, ki je ni mogoče prezreti," je organizacija opozorila v poročilu, ki ga bodo obravnavali ministri.

Arabska liga je "potrdila potrebo po nujnih ukrepih za takojšnjo končanje izraelske agresije na Gazo in zagotovitev zaščite za Palestince", mednarodno skupnost pa pozvala, da "posreduje preko svojih pravnih in humanitarnih institucij za zaščito palestinskega ljudstva", izhaja iz poročila, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovska vlada je medtem sporočila, da bodo šefi diplomacij članic Arabske lige na današnjem srečanju iskali rešitev za zaustavitev "prelivanja krvi palestinskega naroda", prav tako pa bodo poskušali oblikovati "skupno arabsko stališče o tem vprašanju".

Egipt, ki je leta 2012 posredoval za zagotovitev premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, je sicer do slednjega sedaj zadržan, saj ga ima sedanja vlada v Kairu za palestinsko krilo prepovedane Muslimanske bratovščine odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so na drugi strani žrtvam izraelskega bombardiranja v Gazi že obljubili pomoč v višini 53,3 oz. 52 milijonov dolarjev.

Izraelska vojska je medten danes po lastnih navedbah sestrelila brezpilotno letalo ob obali mesta Ašdod na jugu države. Od začetka izraelske ofenzive v Gazi prejšnji torek je bilo ubitih 172 Palestincev, od tega približno tretjina žensk in otrok.