c S

Bruselj članicam predlaga strožje ukrepe glede iger na srečo

14.07.2014 14:15 Bruselj, 14. julija (STA) - Evropska komisija je danes sprejela priporočilo o spletnih storitvah iger na srečo. Države članice poziva, naj zavarujejo državljane in kar se da zmanjšajo morebitno gospodarsko škodo zaradi kompulzivnega ali čezmernega igranja. Med drugim naj bi države zagotovile, da mladoletniki ne bodo mogli sodelovati v spletnih igrah na srečo.

To naj bi države dosegle z uvedbo novega postopka registracije, v katerem bi posamezniki morali navesti "preverljive podatke o starosti in identiteti".

Poleg tega komisija priporoča tudi določitev osnovnih zahtev glede informacij na spletiščih iger na srečo, tako da bodo potrošniki dovolj informirani in da bodo razumeli tveganja. Prav tako naj članice podpirajo družbeno odgovorno in pregledno oglaševanje ter izvajajo kampanje za ozaveščanje o igrah na srečo.

Države članice so v priporočilu pozvane, naj v 18 mesecih komisijo obvestijo o sprejetih ukrepih. Slednja bo ukrepe ocenila 30 mesecev po objavi priporočila, so sporočili iz Bruslja.

Trg spletnih iger na srečo se s hitrim napredkom spletnih tehnologij ter razvojem mobilnih in pametnih telefonov hitro razvija. V osemindvajseterici je po navedbah Bruslja skoraj sedem milijonov posameznikov, ki sodelujejo v spletnih igrah na srečo, kar predstavlja kar 45-odstotni delež svetovnega trga.

Za večino Evropejcev so spletne igre na srečo rekreativna dejavnost, vendar pa med 0,1 in 0,8 odstotka odraslih trpi za z njimi povezanimi motnjami.

"Čedalje bolj ogroženi so tudi otroci in mladostniki, saj zlahka pridejo v stik z oglaševanjem iger na srečo in spletnimi stranmi, ki jih ponujajo," so zapisali v Bruslju.