c S

Sindikat energetikov v zaostrovanje sindikalnega boja

14.07.2014 14:14 Ljubljana, 14. julija (STA) - Predsedstvo Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije je danes sklenilo zaostriti obliko sindikalnega boja. Načina zaostrovanja niso podali, ravno tako ne, kdaj se bo zaostrovanje začelo. Predsednik sindikata Branko Sevčnikar nadaljnje korake za STA ni želel razkriti, to bodo namreč storili na četrtkovi novinarski konferenci.

Predsedstvo sindikata je danes znova razpravljajo o razmerah v energetiki, potem ko je prejšnji teden na odhajajočo vlado, infrastrukturno ministrstvo in Slovenski državni holding naslovilo zahteve po odločnem ukrepanju in jim dalo teden dni časa za njihovo izpolnitev. V nasprotnem primeru so napovedali priprave na stavko.

Po Sevčnikarjevih pojasnilih so na nekaj zahtev, ki so jih podali, dobili odgovore, na nekaj ne. "Nismo zadovoljni," je dejal za STA, a o podrobnostih ni želel govoriti. Kot so po seji sporočili iz sindikata, je tako predsedstvo danes razpravljalo o zaostritvi dialoga.

"Glede na zaskrbljujoče informacije s strani vodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) o enormnem povečevanju finančnega primanjkljaja v skupini HSE, napovedi o možnem unovčevanju poroštev za najete kredite s strani mednarodnih bank ter zaradi ekonomsko socialnih interesov zaposlenih po ohranitvi delovnih mest in s tem povezane socialne varnosti je predsedstvo sindikata sklenilo zaostriti obliko sindikalnega boja," so poudarili.

Ravno tako predsedstvo sindikata opozarja na neodzivnost pri razreševanju nastalih težav, nejasno usodo zaposlenih v energetskih družbah, neurejene odnose v delu slovenskega energetskega sistema, enostranske odločitve, s katerimi se povzročajo dodatne težave in neodzivanje na socialni dialog.