c S

Komisija opravila prvi del nadzora na izvajanjem otroškega kardiokirurškega programa (dopolnjeno)

14.07.2014 13:50 Ljubljana, 14. julija (STA) - Komisija, ki opravlja nadzor nad izvajanjem otroškega kardiokirurškega programa UKC Ljubljana, je v nedeljo opravila prvi in najpomembnejši del nadzora, so sporočili z zdravniške zbornice. Komisija je med drugim opravila pogovore z zdravniki in naključno izbranimi starši, podatke pa bodo pregledali v naslednjih tednih.

Zdravniška zbornica Slovenije je strokovni nadzor nad izvajanjem otroškega kardiokirurškega programa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana naročila na podlagi zahteve ministrstva za zdravje, so v sporočilu za javnost spomnili v zbornici.

Cilj nadzora je analizirati stanje programa otroške kardiokirugije, njegovo primerljivost z referenčnimi centri ter pregledati varnost in učinkovitost izvajanja programa.

Mednarodna skupina uveljavljenih strokovnjakov je pregledala vse primere, opravljene v letu 2012. Vse podatke o operacijah oz. postopkih zdravljenja je nadzorna komisija vnesla v evropsko bazo podatkov o opravljenih kardiotorakalnih posegih.

Komisija je po besedah njenega predsednika Igorja Gregoriča opravila pogovore z vodstvi oddelkov ter z zdravniki in medicinskimi sestrami, ki so obravnavali otroke s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana, razgovore je opravila tudi s starši otrok, ki so bili operirani na srcu na pediatričnem kardiovaskularnem oddelku v UKC Ljubljana. Da bi se izognili pristranskosti, je bil izbor staršev naključen, poudarjajo. Med nadzorom so intervjuvali tudi nekatere člane administracije v UKC Ljubljana, Gregoriča navajajo v zdravniški zbornici.

Podatke in drugo dokumentacijo iz nadzora bodo pregledali in podrobno analizirali v naslednjih tednih. Končno poročilo s priporočili mednarodne komisije bodo poslali zdravniški zbornici in ministrstvu za zdravje, temeljilo pa bo na pridobljenih informacijah in rezultatih, ki bodo primerjani s kriteriji, objavljenimi v strokovni literaturi, ter nanašajoč se na kakovost in standarde, ki veljajo na mednarodnem področju otroške kardiovaskularne kirurgije, je po navedbah zbornice še pojasnil Gregorič.

Kot so naknadno sporočili iz zbornice, so bili pogoji za delo po oceni komisije optimalni, delo pa je potekalo brezhibno, saj je UKC Lubljana komisiji zagotovil vso potrebno pomoč pri njenem delu. Vsi pogovori z zdravniki, vodstvenim osebjem in starši so potekali nemoteno in nihče se pogovoru ni izognil.

Predvideni stroški za delo komisije bodo bistveno nižji od prvotno predvidenih, tudi zato, ker so predsednik ter člana komisije - Igor Gregorič, Metka Derganc in Andrej Robida - obsežno delo opravili brezplačno. Natančno poročilo glede finančnih sredstev za ta namen bodo sicer posredovali skupaj s končnim poročilom komisije, so še navedli v zbornici.