c S

Milosavljević upa, da nov lastnik Večera do lastništva ne bo prišel s pomočjo kreditov

11.07.2014 15:50 Ljubljana/Maribor, 11. julija (STA) - Profesor novinarstva na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević upa, da novi investitor Večera ne bo ravnal podobno kot nekateri drugi lastniki družb, ki so do lastništva prišli s pomočjo kreditov. To je namreč v preteklosti velikokrat pomenilo obupane poskuse čim prejšnjega vračila kreditov in slabe ekonomske načrte, pravi.

Nadzorni svet Dela se je namreč na četrtkovi seji med štirimi ponudbami odločil za prodajo časopisne hiše Večer podjetju Dober Večer, ki sta ga posebej v ta namen ustanovila nekdanji lobist Uroš Hakl in bivši predsednik uprave družbe T-2 Sašo Todorović. Večer naj bi bil prodan za dober milijon evrov.

Milosavljević je za STA povedal, da Večer še ima določeno ekonomsko privlačnost za potencialne lastnike, kljub temu, da se je v minulih letih znašel v neprijetnem prepletu pomanjkanja investicijskega denarja.

Ob tem dodaja, da je obseg posojila v tem primeru sicer manjši. Bodo pa določeni pritiski glede večje ekonomičnosti in uspešnosti po oceni Milosavljevića gotovo prisotni. Kako agresivno se bodo tega lotili, je bolj vprašanje za tiste, ki poznajo način poslovanja novih lastnikov.

Lastnika sta že nakazala, da nameravati odpustiti okoli tretjino zaposlenih, kako to nameravata izpeljati, bo treba intenzivno spremljati, če Večer želi ohraniti svojo stopnjo verodostojnosti in ugleda, je poudaril. Pri tem je Milosavljević izpostavil zlasti vprašanje, ali bo do krčenja prišlo pri neučinkovitih oz. slabih ustvarjalcih vsebin ali nemara pri tistih, ki so problematični kakšnim politikom, oglaševalcem ali njima samima.

Milosavljević obenem podpira tudi pozive Društva novinarjev Slovenije po razkritju virov financiranja in objave načrtov ter zavez. Prav tako ga preseneča hitra izdaja soglasja ministrstva za kulturo ter profesionalni konflikt interesov (lobističnih nasproti novinarskim), ki očitno ministrstva ni zaskrbel, kar je nenavadno, opozarja profesor.