c S

Kerry opozoril, da politični spor ogroža prihodnost Afganistana

11.07.2014 15:00 Kabul, 11. julija (STA) - Ameriški državni sekretar John Kerry je danes v Afganistanu, kjer posreduje za rešitev politične krize zaradi predsedniških volitev, opozoril, da spor glede volilne zmage ogroža prihodnost države. Na srečanjih z obema predsedniškima kandidatoma, Abdulahom Abdulahom in Ašrafom Ganijem, je poudaril, da v ponedeljek objavljeni izidi niso končni.

"Izidi niso niti uradni niti končni in trenutno ne bi smel nihče razglašati zmage," je na pogovorih na močno zastraženem ameriškem veleposlaništvu v Kabulu poudaril Kerry, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Želimo enoten, stabilen in demokratičen Afganistan," je poudaril in dodal, da je pomembno, da bodo Afganistanci predsednika, kdorkoli že bo, sprejemali kot legitimno izvoljenega voditelja. Menil je še, da bi morala prihodnja afganistanska vlada poenotiti ljudstvo in ga voditi v prihodnost.

Po podatkih volilne komisije, objavljenih v ponedeljek, je bivši finančni minister in ekonomist Svetovne banke Ašraf Gani Ahmadzaj v drugem krogu volitev 14. junija prejel 56,4 odstotka glasov, Abdulah pa 43,5 odstotka. Abdulah, zmagovalec prvega kroga volitev, trdi, da je šlo za prevaro in je tako kot Gani razglasil zmago na volitvah.

"Zavezani smo zagotoviti, da bodo tako Afganistanci kot svet volilni proces sprejeli kot legitimnega," je danes pred srečanjem s Kerryjem dejal Gani ter podprl predlog ZN in ZDA o vnovičnem štetju volilnih lističev. Sedanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj je sporočil, da so ZN v četrtek zvečer predlagali ponoven pregled okoli 8000 volilnih skrinjic oz. okoli 3,5 milijona glasovnic, kar je 43 odstotkov vseh volilnih lističev.

Gani je še dejal, da se zavzema za vlado, ki bi zastopala vse Afganistance in služila vsem državljanom v skladu z ustavo. Ob tem je poudaril, da bodo dosežki vlade odvisni od uspešnosti demokratičnega procesa.

Abdulah pa je Kerryju dejal, da so ZDA znova pokazale svojo zavezanost pomoči ter rešitvi Afganistana in demokratičnega procesa v državi, še poroča AFP.

Spor, ki je izbruhnil med tekmecema, je že sprožil bojazen, da bodo v državi znova izbruhnili etničnimi nemiri in spopadi med vojaškimi poveljniki, kakršni so divjali med državljansko vojno v letih 1992-1996.