c S

Prihodnji četrtek bo več kot 600 odvetnikov svoje storitve nudilo brezplačno

11.12.2013 13:39 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Nekaj več kot 600 odvetnikov bo prihodnji četrtek nudilo brezplačno pravno pomoč. Po besedah predsednika zbornice Romana Završka je pomoč namenjena tistim, ki si zaradi težkega socialnega položaja ne upajo prestopiti praga odvetniških pisarn. Zbornica stranke poziva, naj si še pred tem dnem izberejo odvetnika in se dogovorijo za termin.

Odvetniška zbornica sicer obstaja že 145 let, vendar je z naredbo iz 19. decembra 1918 postala nacionalna zbornica. Namesto, da na ta dan slavijo, so se v zbornici odločili, da svoje storitve ponudijo ljudem v socialni stiski, ki pa ne izpolnjujejo pogojev za brezplačno pravno pomoč, je danes na novinarski konferenci povedal Završek.

Z zadnjim noveliranjem zakona, ki ureja tovrstno pomoč, se je cenzus za upravičence precej znižal, zato je veliko takih, ki bi brezplačno pravno pomoč potrebovali, a do nje ne morejo, je pojasnil.

Pro bono dan, ki bo letos potekal že tretjič, bo namenjen predvsem prvim pravnim nasvetom. Ljudje naj s seboj prinesejo čim več možne dokumentacije v zvezi z zadevo, o kateri se želijo pogovoriti z odvetnikom, je opozoril član upravnega odbora Andrej Razdrih.

Odvetnik bo pogledal, ali je zadeva primerna za pravni spor oziroma bi stranko napotil na mediacijo ali pa so vsi roki že potekli. Razdrih je spomnil, da je zbornica sicer zagovarja mirno reševanje sporov.

Nato se bo videlo, kakšne so možnosti za naprej, je danes razložil Završek. Stranko se lahko napoti na pridobitev brezplačne pravne pomoči, če že prej ni poskusila s to možnostjo, morda se z odvetnikom dogovori za nižji znesek plačila ali pa se odvetnik odloči, da bo stranki opustil plačilo. Odvetniki so namreč v skladu s kodeksom to dolžni in vsak odvetnik ima na leto vsaj en pro bono primer, je dejal Završek.

Da bi v četrtek vsi prišli na vrsto, v odvetniški zbornici pozivajo ljudi, naj si že prej izberejo odvetnika in se dogovorijo za termin. Seznam več kot 600 odvetnikov, ki bodo v četrtek svoje storitve nudili brezplačno, je objavljen na spletni strani zbornice. Prav tako so za vsa vprašanja na voljo po elektronski pošti na naslovu info@odv-zb.si in telefonski številki 01/300 34 20.

V zbornici namreč opažajo zanimanje za tovrstno pomoč. Anketa, ki so jo lani izvedli po pro bono dnevu, je pokazala, da je imel vsak odvetnik, ki je brezplačno nudil svoje storitve, povprečno deset strank.

Najpogosteje se ljudje na ta dan pri odvetnikih oglasijo zaradi zemljiškopravnih zadev, v zadnjem času pa po besedah Završka naraščajo tudi delovnopravni spori.