c S

Slovensko sodišče prvič o odvzemu nezakonitega premoženja

11.12.2013 11:27 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je ta teden na zahtevo specializiranega državnega tožilstva začelo s prvim postopkom po Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI). Kot danes poročajo mediji, tožilstvo od že obsojenega primorskega preprodajalca mamil Andreja Lapornika zahteva plačilo 340.000 evrov nezakonito pridobljenega denarja.

Koprski kriminalisti so Lapornika aretirali februarja lani ob poskusu prodaje 756 gramov heroina. V kazenskem sojenju je priznal krivdo in se pogodil za tri leta in sedem mesecev zapora ter plačilo 24.000 evrov denarne kazni. Tožilstvo pa je v finančni preiskavi ugotovilo, da je obsojeni na sumljiv način prišel do vsaj 340.000 evrov.

Obsojeni prekupčevalec, ki zaporno kazen že prestaja na Dobu, bo sodišču s pomočjo svojega odvetnika Andreja Poharja moral dokazati, da je omenjeni znesek zaslužil na pošten način. Slednji je že na prvem naroku naštel več domnevno spornih določil pred letom in pol sprejetega zakona, odvetniška pisarna Čeferin, iz katere prihaja, pa se je že pred meseci obrnila tudi na ustavno sodišče, češ da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ni v skladu s slovensko ustavo.

Pohar je po pisanju Dnevnika zahteval, da bi pravdo prekinili do odločitve ustavnih sodnikov, a okrožna sodnica Dušana Bajc temu ni pritrdila. Ker se tudi sama zaveda dejstva, da sodne prakse na podlagi novega zakona še ni, je tako specializirano tožilko Barbaro Lipovšek kot tudi Poharja pozvala k čim bolj temeljitemu argumentiranju.

Odvetnik Pohar se ob tem ni strinjal niti z metodologijo finančne preiskave, ki po njegovem naj ne bi bila utemeljena v zakonu. Sicer pa se bo razprava nadaljevala 10. marca prihodnje leto, ko bodo med drugim zaslišali tudi Lapornika.