c S

Ministrstvo pričakuje mnenja glede noveliranja zakona o gospodarskih družbah

04.12.2013 08:16 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vabi k oddaji mnenj o predlogih, ki so jih interesenti poslali glede načrtovane novele zakona o gospodarskih družbah in so objavljeni na spletni strani ministrstva.

Ministrstvo je od 18. oktobra, ko je napovedalo pripravo novele, do 2. decembra prejelo 14 predlogov za spremembe in dopolnitve zakona, so danes sporočili z ministrstva. Sedaj z namenom čim večje usklajenosti sprememb z zainteresirano javnostjo in upoštevanja izkušenj iz prakse vabijo k oddaji mnenj o predlogih.

Med temi inšpektorat za delo ob porastu števila kršitev s področja delovnih razmerij predlaga, da se osebam, katerim je inšpektorat v zadnjih dveh letih dva- ali večkrat izrekel globo v zvezi s plačilom za delo, za določeno obdobje prepove ustanavljanje družb.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije med drugim opozarja na veriženje podjetij, ustanavljanje podjetij na zalogo ter nastavljanje fiktivnih družbenikov in zakonitih zastopnikov. Predlaga, da se ustanovitev podjetja prepreči odgovorni osebi, ki je v zadnjih 12 mesecih pred nameravano ustanovitvijo novega podjetja kršila temeljne pravice delavcev, zlasti plačilo za opravljeno delo in plačilo prispevkov za socialna zavarovanja.

Ministrstvo za notranje zadeve predlaga spremembe za zmanjšanje števila zlorab, do katerih prihaja pri ustanavljanju enoosebnih gospodarskih družb z omejeno odgovornostjo oz. pridobivanju delovnih dovoljenj za zastopnike in prokuriste teh d.o.o., ki jih ustanovijo tujci in so hkrati edini družbeniki in direktorji.

Tržni inšpektorat predlaga, da se prepoved ustanavljanja družb zaradi pravnomočne obsodbe za določena kazniva dejanja razširi tudi na pogojne kazni, ter da ustanovitelj ali družbenik podjetja ne sme biti oseba, ki je delovala v družbi, ki ni plačevala socialnih prispevkov zaposlenih.

Obrtno-podjetniška zbornica predlaga spremembe za bolj učinkovito delovanje instituta spregleda pravne osebnosti, da bi upniki lahko dosegli svoje pravice, ter za preprečitev odpiranja novih podjetij z namenom, da dolgovi starega ostanejo neporavnani. Med drugim predlagajo tudi znižanje minimalnega osnovnega kapitala pri d.o.o. s 7500 na 5000 evrov.

Odvetniška zbornica med drugim predlaga spremembe glede določanja emisijske cene nove delnice, zaščite blagovne znamke, povečevanja osnovnega kapitala pri d.o.o. ter presoje odškodninske odgovornosti članov organov vodenja in nadzora družbe.

Združenje nadzornikov je posredovalo predloge med drugim glede odpoklica uprave, odprave pogodb z nadzornimi sveti in neizvršnimi člani upravnih odborov ter glede plačil nadzornikov.

Davčna uprava RS (Durs) opozarja, da že pri noveli iz lanskega leta niso bili upoštevana njena opozorila glede določb, ki ji povzročajo veliko težav, med njimi glede izjave podjetnika, da nima neporavnanih obveznosti, neopravljanja dejavnosti kot izbrisnega razloga, ustanavljanja in prodaje družb ter vpisovanju sprememb pri družbenikih d.o.o. v sodni register.

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) med drugim predlaga, da bi moralo podjetje zaključne računovodske izkaze pripraviti tudi ob drugih razlogih za prenehanje (zaradi združitve, delitve, prenehanja in izbrisa iz registra), ne le ob likvidaciji ali stečaju.