c S

Vlada in tožilci se bodo zavezali k izboljšanju stanja v tožilstvu

03.12.2013 08:22 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje je pripravilo predlog vsebine zaveze vlade s tožilstvom, namenjeno izboljšanju stanja v tožilstvu, optimizaciji poslovanja in hitrejšemu ter bolj učinkovitemu izvajanju pregona, so za STA pojasnili na ministrstvu. Vsebino zaveze je že poslalo vrhovnemu državnemu tožilstvu s prošnjo, da predlog prouči.

S podpisom zaveze bi se državna tožilstva s konkretnimi ukrepi dodatno zavezala podpreti prizadevanja, s katerimi sodna in izvršilna veja oblasti nameravata državljanom zagotoviti učinkovitejše pravno varstvo njihovih pravic in krepiti pravno državo.

Vlada pa bi se na drugi strani zavezala k pripravi zakonodajnih sprememb ter k izboljšanju kadrovskih in materialnih pogojev za delo tožilstva. "Vsebina predloga zaveze je zelo pregledna in konkretna, roki, v katerih se izpolnijo zastavljeni cilji, pa so določeni pri posameznih ukrepih," pojasnjujejo na ministrstvu.

Ministrstvo zdaj pričakuje odgovor vrhovnega državnega tožilstva z morebitnimi predlogi za dopolnitev ali spremembo predloga zaveze. Ta bo tudi bo podlaga za nadaljnje dogovore o končni vsebini zaveze, so še zapisali na ministrstvu.

Predlog je sicer podoben zavezi, ki sta ga ministrstvo in vlada junija letos podpisali z vrhovnim sodiščem za izboljšanje stanja v sodstvu. Pri tem se je ministrstvo med drugim zavezalo, da bo pripravilo nekatere zakonodajne spremembe, ki bi pospešile delo in učinkovitost sodišč.

O zavezi, ki jo namerava vlada skleniti s tožilci, je sicer v petek poročal časnik Delo.