c S

Tržni inšpektorji opravili več pregledov in odkrili več dela na črno

28.11.2013 08:04 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Tržni inšpektorji so v povezavi z delom na črno letos opravili že 6513 inšpekcijskih pregledov, kar je okoli osem odstotkov več kot v celotnem lanskem letu. Skupno so inšpektorji izrekli 558 glob v višini 228.000 evrov in zavezancem izdali 491 odločb o prepovedi dela na črno. Izrekli pa so tudi 195 opominov in vložili 10 obdolžilnih predlogov.

Inšpekcijski pregledi v povezavi z delom na črno, ki so jih opravili do 26. novembra, predstavljajo tretjino vseh letošnjih inšpekcijskih pregledov, so sporočili s tržnega inšpektorata.

Tržni inšpektorat je povečal število poostrenih akcij na posebej problematičnih področjih in izvaja nadzor tudi v popoldanskem času. Črno delo je namreč najpogosteje opravljeno v popoldanskem času, ko večina kršiteljev meni, da inšpektorji več ne delajo.

Kot kažejo statistični podatki tržnega inšpektorata, se je število pregledov od leta 2007 skoraj podvojilo, povečalo pa se je tudi število izdanih prekrškovnih in upravnih odločb. Leta 2007 so inšpektorji tako izdali 27 prekrškovnih odločb, letos pa že 155.

Kot ugotavljajo na tržnem inšpektoratu, se močno povečuje število pregledov in ugotovljenih kršitev pri posameznikih, ki opravljajo delo popolnoma brez vseh listin ali šušmarjih, kot jim pravijo.

Pri šušmarjih so v letošnjih prvih 11 mesecih (do 26. novembra) opravili 2990 pregledov, kar je približno 200 več kot lani in 700 več kot leta 2011. Inšpektorji so izrekli 36 opominov in 471 glob ter izdali 345 upravnih odločb. Samo šušmarjem je bilo izrečeno za 123.000 evrov glob.

Tistim, ki delajo na črno, priporočamo, da si uredijo ustrezen status in delo pričnejo opravljati legalno, ne samo zato, ker je to v interesu države in davkoplačevalcev, pač pa tudi zato, ker je to koristno za njih, saj so na ta način ustrezno zavarovani, teče jim delovna doba, opozarja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Tržni inšpektorat je v boju proti sivi ekonomiji in delu na črno že v letu 2011 začel kampanjo Zbudimo se. Kot poudarjajo, je prejem računa pri izvedenih storitvah oziroma nakupu izdelkov zelo pomemben, zato so se pridružili tudi vladni akciji Vklopi razum, zahtevajo račun.

Le s prejetim računom vsakdo z lastnim dejanjem pripomore k uspešnosti kampanje in zmanjšanju sive ekonomije, še posebno pa k varstvu svojih pravic kot potrošnika, ki je običajno v šibkejšem položaju v razmerju do prodajalca, je prepričana Grlićeva.