c S

Davčna in carinska uprava za višjo stopnjo prostovoljnega plačevanja davkov

27.11.2013 12:55 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Davčna uprava je v devetih mesecih letos v nadzoru odkrila za 255,13 milijona evrov naknadno ugotovljenih obveznosti, v enakem obdobju lani 193,60 milijona evrov. Dobre rezultate je prinesel poostren nadzor nad gotovinskim poslovanjem od julija naprej in okrepljeno sodelovanje s carinsko upravo v smeri povečanja prostovoljnega plačevanja davkov.

Tako je na današnji skupni novinarski konferenci davčne in carinske uprave, ki aktivno sodelujeta od julija naprej, povedala generalna direktorica davčne uprave Jana Ahčin. "Dobre rezultati smo dosegli zaradi novega informacijskega sistema in naših ljudi ter zaradi okrepljenega sodelovanja s carinsko upravo in sodelovanja državljanov," je povzela.

Upravi sta potem, ko od julija davčni zavezanci pri izdaji računov ne smejo uporabljati programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje ali brisanje podatkov o izdanih računih, ugotovili 20 primerov kršenja tega predpisa, številka pa se še spreminja. Izdali so globe v višini 760.000 evrov in v 16 primerih uporabili pooblastilo prepovedi opravljanja dejavnosti.

V ostalih prekrškovnih postopkih so letos izdali 384 odločb o prekršku in izrekli za 493.800 evrov glob ter izdali 2613 plačilnih nalogov, s katerimi so izrekli za 2,92 milijona evrov glob, je povzel vodja sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij in register Peter Jenko.

Ta ukrep je po njegovih besedah prinesel manj kršitev na terenu, večje zavedanje potrošnikov, povečalo pa se je tudi število samoprijav. Do oktobra jih je bili oddanih 14.378 v skupni višini 14,1 milijona evrov, medtem ko jih je bilo v celem letu 2012 oddanih 14.509 v višini 13,8 milijona evrov.

V letošnjem tretjem četrtletju so inšpektorji pod drobnogled vzeli zlasti gostince. Pri njih so pobrali za 2,4 milijona evrov oz. za dobrih 25 odstotkov več DDV kot v enakem obdobju lani, pri čemer so izključili vpliv sezone in dviga DDV sredi letošnjega leta.

Kot je nanizal Jenko, se je obračun DDV v tretjem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi v dejavnosti restavracij in gostiln povečal za skoraj 200 odstotkov, v okrepčevalnicah za dobrih 100 odstotkov, pri peki kruha in peciva za 70 odstotkov.

Cariniki, predvsem v mobilnih enotah, in davčni inšpektorji so od poletja opravili 20.491 aktivnosti. Generalni direktor carinske uprave Rajko Skubic je povzel, da so od julija do 20. novembra njihovi mobilni oddelki opravili 14.038 preventivnih obiskov. Skupaj z davčnimi inšpektorji pa so od sredine julija do konca avgusta opravili 2265 nadzorov in ugotovili 583 nepravilnosti na trošarinskem področju.

Upravi bosta ključni nadzor še naprej vršili na področju transfernih cen, prijave premoženja, nadzora nad poslovanjem z davčnimi oazami in sistemske utaje DDV. Nadaljevali pa bosta nadzor sezonskih dejavnosti, v sklopu katerih so uslužbenci obeh uprav najprej obiskovali gostince, jeseni svečarje, cvetličarje, vrtnarje in vulkanizerje. Ahčinova je napovedala, da bodo decembra nadzirali predvsem praznične stojnice.

Z mobilnimi enotami bodo tako začeli sodelovati tudi v določenih procesih nadzora pobiranja DDV in odprli nov sektor na področju prijav davčnih nepravilnosti. Odprli bodo še nov oddelek za preverjanje področja transfernih cen. "Letos smo preverili 30 primerov in odkrili za 4,2 milijona evrov dodatnih obveznosti," je pomembnost nadzora tega področja ponazorila Ahčinova.