c S

Novela zakona o volilni in referendumski kampanji sprejeta

20.11.2013 08:15 Ljubljana, 19. novembra (STA) - DZ je na današnjem nadaljevanju novembrske seje s 56 glasovi za in 19 proti sprejel vladno novelo zakona o volilni in referendumski kampanji. Tretjo obravnavo z njo povezane novele zakona o političnih strankah pa bo DZ opravil v četrtek. Pri obeh novelah so poslanci zavrnili vsa dopolnila, pod katere se je kot predlagateljica podpisala zgolj SDS.

Razprava v okviru druge obravnave je pokazala, da se tudi vladni noveli zakona o političnih strankah obeta zadostna podpora poslancem in njeno sprejetje v četrtek ni vprašljivo.

Ključna novost, ki ju prinašata noveli, je popolna prepoved donacij od pravnih oseb, ki naj bi preprečila interesno prepletanje med gospodarstvom in strankami. Noveli predvidevata ureditev mehanizmov za večjo preglednost financiranja strank in natančnejšo opredelitev organov nadzora nad spoštovanjem zakona.

Poleg koalicijskih strank vladne spremembe financiranja strank in kampanj podpirajo tudi v opozicijski NSi. SDS pa je najbolj zmotila prav osrednja sprememba, to je prepoved financiranja strank iz naslova pravnih oseb. Kot menijo v SDS, takšna rešitev celo povečuje korupcijsko tveganje v odnosu med politiko in gospodarstvom.

Poslanci koalicijski strank so odrekli podporo dopolnilom iz vrst SDS, saj po njihovem mnenju ta rušijo glavni namen zakonskih rešitev, to je ločitev gospodarstva od financiranja strank, s čimer se zmanjšuje korupcijsko tveganje. Kot podarjajo v koaliciji, noveli upoštevata mnenji tako protikorupcijske komisije kot računskega sodišča.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je v današnji razpravi pritrdil ocenam, da noveli poslabšujeta finančni položaj strank. Dodal pa je, da v zameno za to dobivamo bolj pregledno financiranje, ki zmanjšuje korupcijsko tveganje. Po njegovih besedah pa spremembe financiranja strank in kampanj vendarle niso čarobna palica, ki bi v celoti odpravila korupcijo.

DZ bo tretjo obravnavo novele zakona o političnih strankah na predlog ministra Viranta opravil že na tokratni novembrski seji, in sicer v četrtek. Zadostna podpora zakonskemu predlogu ni vprašljiva, saj se ji poleg podpore koalicijskih strank obeta tudi podpora opozicijske NSi.