c S

Afera avtošole: S postopki nismo želeli ogroziti zbiranja dokazov

19.11.2013 08:03 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Da kriminalisti preiskujejo sume zlorab pri izvajanju programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje, so na Agenciji za varnost prometa vedeli že v letu 2011, ministrstvo, pristojno za promet, pa od začetka 2012. Ker pa so presodili, da bi s svojimi akcijami in ukrepi lahko rušili postopke zbiranja dokazov, se zanje niso odločili.

Tako je na današnji novinarski konferenci pojasnil v. d. generalnega direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Žlender.

"Naša ocena je bila, da bi z nekimi hitrimi postopki, strokovnimi nadzori ali postopki spremembe zakonodaje to zbiranje dokazov ogrozili in mi tega nismo želeli," je poudaril. Po njegovih besedah je bil to tudi temeljni razlog, zakaj v tem obdobju ni bilo "nobene večje akcije, nobenega večjega dogodka in nobenih večjih opozoril, kaj vse se na tem področju dogaja".

Žlender je dodal, da so razmišljali o treh scenarijih, kako bodo ukrepali, ko bodo znani rezultati. Odločili so se, da bodo šli v ugotavljanje ničnosti odločb. Postopke bodo skupaj z upravnimi enotami izvajali zoper tiste, ki so mimo predpisov prišli do vozniškega dovoljenja.

Sum, da so kupili vozniško dovoljenje, obstaja v najmanj 150 primerih, od katerih jih je tožilstvo že pretehtalo 37, je pojasnil. Ob tem je dodal, da pot ne bo lahka, ker bo v upravnem postopku treba preizkusiti vse dokaze, ki jih je zbrala policija, in ugotavljati dejstva, kot se bodo ugotavljala v kazenskem postopku.

Agencija za varnost prometa pa se bo po Žlendrovih besedah lotila pooblaščenih organizacij, šol vožnje. Ko bodo pregledali poročila policije, bodo sprožili ustrezne postopke in če se bo potrdilo, da so kršitve bile, bo sledil odvzem pooblastil, je napovedal v.d. direktorja agencije Igor Velov. Prav tako bodo po njegovih besedah ukrepali, če se bo izkazalo, da je bil v kazniva dejanja ali nepravilnosti vpleten kdo od zaposlenih agencije.

Napovedala sta tudi spremembe zakonodaje, da bi zmanjšali možnosti zlorab. Kot je pojasnil Velov, so že pripravili in z ministrstvom uskladili spremembe zakona o voznikih. "Spremembe gredo v smer, da bo težje pridobiti pooblastilo, da bo zakonodaja preprečevala zlorabe v zvezi z izvajanjem pogojev in da bomo dodelili večjo odgovornost stroki oziroma lažji odvzem pooblastil," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da so na agenciji ves čas sodelovali s policijo. V nekem delu, ki ni ogrožal dela policije, so izvajali tudi strokovni nadzor. A kot pravi Velov, so s svojim strokovnim nadzorom "brezzobi tiger". Z njim namreč preverjajo izpolnjevanje pogojev, v teh primerih pa ne gre za vprašanje izpolnjevanja pogojev, te izpolnjujejo, "samo izvajajo jih ne".

Na navedbe z novinarske konference so se odzvali na Generalni policijski upravi. Pojasnili so, da je bil na agenciji za varnost prometa januarja 2012 sestanek in da so takrat udeležence seznanil, naj na območju Izpitnega centra Ljubljana ne izvajajo nadzornih aktivnosti do zaključka kriminalistične preiskave, ki je bila izvedena junija 2012.

"To pa seveda ne pomeni, da agencija oz. ministrstvo svojih nalog ne bi mogla izvajati na drugih območjih oz. po končani kriminalistični preiskavi tudi na območju Izpitnega centra Ljubljana," so opozorili. Ob tem na policiji navajajo, da drugih dogovorov z omenjenima institucijama policija ni imela in jim tudi ni svetovala, "da ne smejo opravljati ukrepov iz njihovih pristojnosti zaradi trajajočih predkazenskih postopkov".

Policisti so sicer do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj. Med drugim naj bi prodajali vozniške izpite. Od 180 avtošol, kolikor jih je trenutno v Sloveniji, je policija pri 36 ugotovila zlorabe.

Primerov, ko se je mimo veljavnih predpisov izdalo potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu, predvsem hujšim povratnikom, je policija naštela najmanj 150. Prav tako so ugotovili, da se je pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdalo potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav je ni bilo.