c S

Vlada sprejela zakon o finančni upravi

14.11.2013 09:53 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Vlada je sprejela predlog zakona o finančni upravi, je sporočila prek družbenega omrežja Twitter. Več informacij o zakonu, po katerem naj bi do združitve davčne in carinske uprave prišlo v štirih mesecih po sprejetju zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014, bo vlada podala na novinarski konferenci po seji vlade.

Vlada smiselnost združitve uprav pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji s Hrvaško, saj je ta sredi leta vstopila v EU. Zaradi širitve EU pa nadaljnji razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev ter spremenjene okoliščine za delo carinske službe zahtevata spremembe tudi pri organiziranju služb, pristojnih za pobiranje obveznih dajatev, piše v predlogu zakona.

Pobiranje obveznih dajatev bo temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so doslej opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz Generalnega finančnega urada in finančnih uradov.

Vlada enkratne stroške združitve ocenjuje v višini 944.000 evrov, v prihodnjih letih pa napoveduje prihranke, ki bodo trajni. Zaradi pričakovane povečane učinkovitosti delovanja finančne uprave pričakuje tudi povečanje prilivov obveznih dajatev v javne blagajne.

Predlog združitve davčne in carinske službe je pripravila še prejšnja vlada in ga letos spomladi tudi poslala v obravnavo v DZ. Vendar ga je po nasprotovanju sindikatov mesec dni pozneje umaknila in napovedala dodatna pogajanja s sindikati in pripravo novega predloga.