c S

Pličanič svari EPP pred komentiranjem sodnih postopkov

14.11.2013 07:55 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Politično izrekanje o sodnih postopkih, ki še niso pravnomočno zaključeni, lahko "povzroči vtis neprimernega vplivanja na pošteno sojenje", je opozoril minister za pravosodje Senko Pličanič. S tem se je odzval na "izražanje politične zaskrbljenosti glede delovanja slovenskega sodstva" s strani Evropske ljudske stranke (EPP).

Bistvo pravne države in sodstva je v spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ustave in zakonov ter neodvisnosti sodstva, je spomnil Pličanič v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s pravosodnega ministrstva.

"Vsi državljani smo pred zakonom enaki in za vse v celotni EU veljajo ista jamstva v sodnih postopkih. Sodni postopki morajo biti hitri, nobena zadeva pa brez podlage v zakonu ne sme biti obravnavana prednostno zaradi kakršnekoli okoliščine strank v teh postopkih," je poudaril minister.

V teh postopkih, kot nadalje poudarja Pličanič, odloča neodvisno sodstvo na podlagi ustave in zakonov. To neodvisnost je potrebno spoštovati tudi pri političnem delovanju. Zato je posvaril pred političnim izrekanjem o sodnih postopkih, ki so v teku v katerikoli državi članici EU in ki še niso pravnomočno zaključeni.

EPP je v Bruslju danes izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji. Soglasno je sprejela resolucijo z več sklepi, v katerih je med drugim opozorila na potrebo po nadaljnjih gospodarskih reformah in izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše. V EPP upajo, da bo obravnava Janševe pritožbe na sodišču druge stopnje izvedena "v predpisanem roku treh mesecev".

V EPP so opozorili tudi, da je Evropska komisija maja letos izpostavila, da je stanje slovenskega pravosodnega sistema nezadovoljivo, in slovenski vladi naložila vrsto ukrepov za njegovo popravo.

Glede tega jim Pličanič odgovarja, da je Evropska komisija res izpostavila dve področji glede pravosodja, in sicer sodne zaostanke v pravdnih in gospodarskih zadevah ter prenovo insolvenčne zakonodaje. "Skladno s temi priporočili smo v Sloveniji že storili uspešne prve korake," je dodal minister.