c S

Vlada in sindikati blizu dogovora o poračunu plačnih nesorazmerij

07.11.2013 08:14 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o načinu izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Po ponedeljkovem sestanku je jasno, da so že zelo blizu dogovora, saj je vlada nekoliko spremenila predvidene zakonske rešitve, s katerimi so zdaj načeloma zadovoljni tudi sindikalisti.

Tudi v najnovejšem vladnem predlogu dinamika izplačila ostaja ista: dolg do javnih uslužbencev bi država poravnala s prvim obrokom najpozneje do konca februarja 2014, z drugim pa najpozneje do konca januarja 2015.

Če bodo sindikati tak zakon podprli, je vlada pripravljena pristati na to, da bi do izplačila končnega obroka tekle zakonite, 8,5-odstotne zamudne obresti, in ne zgolj revalorizacijske. Pri določitvi slednjih gre sicer za stvar dogovora, a je beseda v tem primeru tekla o štirih oz. petih odstotkih. Kot je za STA pojasnil notranji minister Gregor Virant, je razlika med prvotnim in najnovejšim predlogom minimalna - gre za okoli dva milijona evrov.

Vlada je pripravljena umakniti tudi sprva predviden člen, ki bi ustavil možnost vlaganja tožb ali predlogov za izvršbo.

Z zadnjo vladno ponudbo so sindikati večinoma zadovoljni in poudarjajo, da gre za boljši ter dejansko približevalni predlog. V teh dneh so preučevali predloge, glede na zadnje odzive pa je pričakovati, da bi se z vlado lahko dogovorili že danes.

Če sindikati vendarle ne bodo soglašali s sprejetjem zakona, pa naj bi bila edina možnost, ki še preostane vladi, da delodajalcem predlaga oz. naloži, naj svojim javnim uslužbencem ponudijo individualno poravnavo.