c S

Poslanci največ časa predvideli za varuhovo poročilo, na dnevnem redu tudi štirje zakonski predlogi

24.10.2013 09:25 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Kolegij predsednika DZ je za današnje nadaljevanje oktobrskega plenarnega zasedanja največ časa, več kot pet ur, namenil obravnavi poročila o delu varuha človekovih pravic v letu 2012. Poslanci se bodo tretji dan zasedanja po skrajšanem postopku lotili tudi novel zakonov o socialnem varstvu, o varnosti v železniškem prometu in o notariatu.

Dnevni red pa prinaša še obravnavo novele stvarnopravnega zakonika. Tudi zanj je obveljal skrajšani postopek. Današnje nadaljevanje seje DZ bodo poslanci sklenili z glasovanjem, tudi o zadevah, ki so jih obravnavali v torek.

Vladna novela zakona o notariatu je potrebna zaradi odprave pogoja vzajemnosti pri dostopu do poklica notarja za državljane držav članic EU, EGS in Švicarske konfederacije ter države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Novela prinaša tudi uskladitev pogoja za imenovanje z veljavno visokošolsko zakonodajo.

Pod novelo stvarnopravnega zakonika se je podpisala DL, z njo pa naj bi ukinili institut zemljiškega dolga. Ta se je v zakonodaji znašel za zavarovanje terjatev, vendar pa se je po mnenju DL v praksi izkazal kot možnost zlorabe za tiste, ki imajo dolgove, tudi do države.

Tudi novela zakona o socialnem varstvu prihaja iz DL. Z njo želi odstraniti določilo, po katerem morajo koncesionarji na tem področju spoštovati plačni sistem in kolektivno pogodbo za javni sektor. Predlagatelj novele zakona o varnosti v železniškem prometu pa je poslanec SDS Danijel Krivec. Nanaša se na črtanje uvedbe stroboskopskih luči iz zakonodaje.

Varuh človekovih pravic je v letu 2012 največ zadev obravnaval s področij socialne varnosti (720 oz. 19,3 odstotka), sodnih in policijskih postopkov (667 oz. 17,9 odstotka) in ustavnih zadev (504 oz. 13,5 odstotka). Varuhinja Vlasta Nussdorfer je 4. oktobra na pristojni komisiji DZ posebej izpostavila diskriminacijo in sovražni govor, zlasti do madžarske narodne skupnosti in romske skupnosti.

Dotaknila se je tudi etike javne besede, kjer se je število pobud ponovno krepko povečalo. Lani jih je varuh zabeležil 353, kar je trikrat več glede na leto 2011.