c S

OZS prehaja na prostovoljno članstvo; prvi izstopi z novembrom

23.10.2013 13:38 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - OZS s 27. oktobrom prehaja na prostovoljno članstvo, takrat se namreč skladno z marca sprejeto novelo obrtnega zakona izteče prehodno obdobje. Doslej so na zbornici prejeli preko 3000 izstopnih izjav. Te bodo realizirane s 1. novembrom, ko bo začela veljati tudi nova, nižja članarina, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Višino članarine in nov statut zbornice - ta prinaša spremembe v organizaciji - je v torek potrdila skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), je navedel podpredsednik zbornice in predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh.

Za tiste, ki zaposlujejo, bo po novem članarina 27 evrov na mesec, za samostojne podjetnike 18 evrov in za člane, ki opravljajo domačo in umetnostno obrt, 10 evrov. Poleg nižje članarine pa je članom na voljo tudi kartica Mozaik podjetnih, ki po Mehovih pojasnilih prinaša vrsto ugodnosti.

Kot je dodal namestnik generalnega sekretarja Pavel Sedovnik, se bo članarina skladno s sklepom skupščine med OZS in območne obrtne zbornice delila v razmerju 30:70.

Skupščina je v torek potrdila tudi nov statut zbornice. "Spremembe sledijo novonastali situaciji, prostovoljnemu članstvu, kar se odraža v tem, da se predvsem na področju organizacije delovanja zbornice zmanjšuje število organov," je dejal Sedovnik.

Tako se skladno z novim statutom združujeta funkciji predsednika in podpredsednika OZS, zmanjšuje se število članov v posameznih organih - upravni odbor z dosedanjih do 22 na od 11 do 15 članov.

To bo po Sedovnikovi oceni prispevalo k temu, da bodo stroški delovanja sistema v prihodnje nižji. Vzporedno s tem bo treba prilagoditi notranjo organizacijo strokovnih služb.

Zbornični sistem zaenkrat ostaja, kot je, torej 62 območnih obrtnih zbornic. "V prihodnje zagotovo lahko pričakujemo določene prilagoditve, tudi zaradi potreb in interesa članstva, vendar je to v tem trenutku težko napovedati," je dejal. Območne obrtne zbornice morajo svoje statute prilagoditi do 27. januarja.

Trenutni organi zbornice z delom nadaljujejo do izteka mandata oz. do izvedbe novih volitev. Skrajni rok je junij 2014, ko poteče mandat predsedniku upravnega odbora. Poslovodni organ zbornice bo po novem direktor - ta bo nadomestil sedanjega generalnega sekretarja.

Po Sedovnikovih pojasnilih bo treba znotraj OZS prilagoditi kadrovsko strukturo, predvsem na mehak način. Koliko zaposlenih je v zbornici, ki ima zdaj 71 zaposlenih, viška, še ni mogel govoriti, to bo predvidoma znano proti koncu decembra. Sicer pa ima OZS od konca lanskega leta 11 zaposlenih manj.

"Prostovoljno članstvo je za nas poseben izziv," je poudaril Meh, ki zbornico dojema kot sindikat obrtnikov.

Predvsem je OZS po njegovem mnenju zdaj potrebna, saj se gospodarstvo nahaja v res kriznih časih. Da so razmere resnično zaostrene, je ponazoril s tem, da je obrtnik že 40 let, pa okolje še nikoli ni bilo tako krizno.

Mehu se zdi pomembno, da so obrtniki in podjetniki ravno zaradi tega združeni in kot taki skupaj nastopajo proti vladi - da se ji pove, da obremenitev, ki jim pretijo (nepremičninski davek, prispevki za zdravstveno zavarovanje ...), ne zmorejo prenesti.

Nepremičninski davek s stopnjami, kot so predlagane, za malo gospodarstvo pomeni dve ali štirikratnik v primerjavi z zdajšnjim plačilom nadomestila za stavbno zemljišče, je dejal in dodal, da se zavzemajo, da bi bili izenačeni s kmeti. Sam namreč ne vidi razlike med proizvodnjo halo podjetnika ali hlevom kmeta, namenjenim za proizvodnjo.

Če namerava država davek na nepremičnine v tej obliki udejaniti, bo to pomenilo propad za dobršen del malega gospodarstva, je poudaril Meh. Po njegovih pojasnilih jih je predsednica vlade Alenka Bratušek povabila na sestanek - ta bo prihodnji teden, v torek ali sredo.

Če na sestanku ne bo prišlo do dogovora po nižji stopnji obdavčitve nepremičnine (zdaj je predlagana 0,75-odstotna), je skupščina zbornice v torek dala zavezo upravnemu odboru, da stečejo aktivnosti za izvedbo državljanske nepokorščine. Ali bodo to protesti, Meh ni želel prejudicirati.