c S

Vlada z novim predlogom združitve davčne in carinske uprave

15.10.2013 16:06 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Potem ko ni uspela s predlogom o združitvi Davčne uprave RS in Carinske uprave RS z letošnjim 1. julijem, je vlada zdaj pripravila nov predlog zakona o finančni upravi. Do združitve davčne in carinske službe naj bi prišlo v štirih mesecih po sprejemu zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014.

Vlada smiselnost združitve davčne in carinske uprave pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je ta sredi tega leta vstopila v EU.

Nadaljnji razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev ter spremenjene okoliščine za delo carinske službe zaradi širitve EU zahtevata spremembe tudi pri organiziranju služb, ki so pristojne za pobiranje obveznih dajatev, je finančno ministrstvo zapisalo v predlogu zakona, objavljenem na spletnih straneh vlade.

Pobiranje obveznih dajatev bo temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so do zdaj opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Z združitvijo obeh služb v enotno finančno upravo se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov ter optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Prav tako se želijo bolje izkoristiti zaposleni, s katerimi razpolagata službi.

Zavezanci pa si lahko od združitve med drugim obetajo zmanjševanje administrativnih ovir, poenotenje inšpekcijskih pregledov ter možnost dostopa do skupnih zbirk podatkov.

Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz Generalnega finančnega urada in finančnih uradov.

Vlada namerava predlog zakona poslati v obravnavo v DZ po rednem postopku. Enkratne stroške združitve ocenjuje v višini 944.000 evrov, v prihodnjih letih pa napoveduje prihranke, ki bodo trajni. Zaradi pričakovane povečane učinkovitosti delovanja finančne uprave pričakuje tudi povečanje prilivov obveznih dajatev v javne blagajne.

Predlog združitve davčne in carinske službe je pripravila še prejšnja vlada in ga letos spomladi tudi poslala v obravnavo v DZ. Vendar ga je po nasprotovanju sindikatov mesec dni pozneje umaknila in napovedala dodatna pogajanja s sindikati in pripravo novega predloga.

Predvsem v sindikatu carinikov so opozarjali, da takšno združevanje nima nobenih sinergijskih učinkov in bo škodljivo za izvajanje nalog tako carinske kot davčne službe. Po oceni carinikov, ki so zaradi napovedi o združitvi z davčno upravo februarja že stavkali, bosta združeni upravi manj učinkoviti kot doslej.