c S

Slovenija podpisala protokol 16 k evropski konvenciji o človekovih pravicah

03.10.2013 08:05 Strasbourg, 02. oktobra (STA) - Slovenija je danes v skupini prvih sedmih držav podpisala protokol 16 k evropski konvenciji za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Protokol se uvršča v okvir reforme Evropskega sodišča za človekove pravice, njegov glavni namen pa je razbremeniti sodišče.

Vsebina protokola med drugim daje najvišjemu nacionalnemu sodišču v državi članici možnost postavljanja predhodnega vprašanja iz konvencije za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, so zapisali na spletni strani stalnega predstavništva Slovenije pri Svetu Evrope.

V imenu Slovenije je protokol podpisal veleposlanik Damjan Bergant, stalni predstavnik Slovenije pri SE. Poleg Slovenije so protokol podpisale še Armenija, Finska, Francija, Italija, San Marino in Slovaška. Kot so sporočili iz SE, bo protokol 16 začel veljati, ko ga bo ratificiralo deset držav članic konvencije.

Slovesnosti ob podpisu na sedežu organizacije v Strasbourgu se je poleg generalnega sekretarja Thorbjorna Jaglanda in predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice Deana Spielmanna udeležil tudi armenski predsednik Serž Sarkisjan. Njegova država trenutno predseduje Odboru ministrov SE.

Reforma Evropskega sodišča za človekove pravice se je intenzivno pričela s sprejemom in uveljavitvijo protokola številka 14 h konvenciji o človekovih pravicah maja leta 2010. Nadaljevala se je s temu vprašanju posvečenimi konferencami leta 2010 v Interlaknu, leta 2011 v Izmirju in lani v Brightonu.

Na njih so države članice poudarile nujnost dodatnih ukrepov, da bi zagotovili nadaljnjo učinkovitost konvencije, da bi ta lahko še naprej ščitila pravice in svoboščine več kot 800 milijonov ljudi v Evropi.

Ponovile so tudi, da mora učinkovito uresničevanje konvencije temeljiti na temeljnem načelu subsidiarnosti - države morajo kršitve na nacionalni ravni učinkovito odpraviti, so še sporočili iz SE.