c S

Ministrstvo objavilo nov predlog zakona o starševskem varstvu brez sporne določbe

02.10.2013 15:21 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na spletnih straneh vlade danes objavilo nov predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog v skladu z napovedjo ministrstva ne vsebuje sporne določbe o neprenosljivem starševskem dopustu za očete.

Predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določa nov sistem ureditve dopustov ob rojstvu otroka in jih deli na materinski, očetovski in starševski dopust. Kot so zapisali, ostajata materinski in starševski dopust individualna in načeloma neprenosljiva pravica staršev. Materinski dopust, ki je bil prej porodniški dopust, ostaja 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti.

Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil prej dopust za nego in varstvo, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater 130 dni starševskega dopusta. Tako zadostimo neprenosljivim 30 dnem po evropski direktivi za mamo, za očeta pa to zadostimo v obliki očetovskega dopusta, so pojasnili na ministrstvu.

Predlog zakona kot do sedaj predvideva 15 dni očetovskega dopusta ob rojstvu dojenčka skupaj z mamo in še dodatnih 15 dni plačanega očetovskega dopusta po poteku starševskega dopusta, po enem letu. To po navedbah ministrstva pomeni, da podaljšuje celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 na 12 in pol meseca.

Predlog zakona prinaša tudi podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom v primeru dveh otrok, namesto do šestega leta starosti otroka do končanega prvega razreda, pri čemer je leto pravice neprenosljiva pravica vsakega od staršev.

Glede na izkušnje pri izvajanju veljavnega zakona so v novem predlogu rešitve prilagodili tako, da bo delo na centrih za socialno delo enostavnejše in cenejše. Med rešitvami izpostavljajo tudi navadno vročanje, uskladitev rokov in črtanje možnosti za uveljavljanje otroškega dodatka za nazaj.

Delodajalci bodo oproščeni nekaterih zahtev, npr. izpolnjevanja osnov za odmero nadomestila pri dopustih in sporočanja glede prenesenega dopusta.

Zakon predvideva pravice do družinskih prejemkov, razen pravice do dodatka za nego otroka in dodatka za veliko družino, za otroke do starosti 18 let. Večino pravic, ki so bile vezane na starost otroka osem let, pa predlog zakona poenoti do konca prvega razreda osnovne šole.

Po novem predlogu zakona bodo do 20 odstotkov višjega otroškega dodatka zaradi nevključenosti otroka v vrtec upravičeni tudi otroci po tretjem letu starosti, še piše v gradivu.