c S

Poslanske skupine večinsko za poenostavitev poslovanja z uradniki

25.09.2013 11:03 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Poslanske skupine so na seji DZ večinsko podprle predlog novele o splošnem upravnem postopku, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi. Uradniki bodo odslej na željo stranke dolžni sami izpolniti obrazec in ga ponuditi v podpis stranki. Noveli so kljub nekaterim pomislekom naklonjeni v koalicijskih poslanskih skupinah, manj pa v opozicijskih.

Na občinah, upravnih enotah in drugih ustanovah z javnimi pooblastili bodo tako občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo ter jim posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec na drugi strani pa bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bo državljan le še podpisal.

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Renata Zatler je na današnji seji DZ med drugim poudarila, da bodo postopki pred upravnimi organi na ta način potekali hitreje kot doslej. Sprememba bo po njenih besedah pripomogla tudi k večji ustreznosti vlog.

V predstavitvi stališč je večina poslanskih skupin novelo podprla. Alenka Bikar iz PS je poudarila, da je novela prvi korak pri zmanjševanju administrativnih ovir. S postopki debirokratizacije je po njenih besedah treba nadaljevati, saj mora biti javna uprava državljanom prijazen in učinkovit servis.

V SDS pa se sprašujejo, zakaj je treba z zakonom zavezati javne uslužbence, da nudijo pomoč pri izpolnjevanju obrazcev. Po besedah poslanke Sonje Ramšak bi pomoč pri izpolnjevanju obrazcev morala biti samoumevna. Sicer pa večina uslužbencev po njeni oceni že danes svoje delo opravlja vestno. V SDS zato novele ne bodo podprli, prav tako pa ji ne bodo nasprotovali.

Po oceni poslanke SD Majde Potrata ima novela številne prednosti, a ima tudi pasti. Da ne bi v nekaterih službah zaradi zakonskih določb nastalo ozko grlo, bi bilo spremembo treba uvajati postopno, je prepričana. Kljub nekaterim pomislekom bodo v SD novelo podprli.

Kristina Valenčič (DL) je med drugim izpostavila, da bo novela odpravila marsikatero oviro tudi pri podjetnikih, ki so na začetku svoje poslovne ideje. Ob tem je spomnila, da na ministrstvu, pristojnem za javno upravo, načrtujejo že nove ukrepe s področja zmanjševanja birokracije, med drugim samodejno obnavljanje vlog za socialne in družinske prejemke.

Poslanka SLS Jasmina Opec je poudarila, da mora javni servis biti v službi ljudi in gospodarstva, ne pa obratno. Izrazila je upanje, da bodo spremembe v praksi zaživele, od ministrstva pa pričakuje, da bo pripravilo celovit sveženj ukrepov s področja zmanjševanja birokracije.

Ivan Hršak iz DeSUS je med prednostmi novele izpostavil prihranek časa zaradi dela z nepopolnimi vlogami. V poslanski skupini ocenjujejo, da je predlog zakona primeren, ministrstvo in uradne osebe pa pozivajo, naj v čim večji meri upoštevajo inštrukcijske roke za izdajo odločbe.

Poslanci NSi pa so po besedah Jožefa Horvata do novele zadržani. Po njegovih besedah so predvidene spremembe prevelik in ne dovolj premišljen korak. Ker so nekatere vloge izjemno zahtevne, bo uveljavitev te obveznosti uradnikov namesto poenostavitve prinesla podaljšanje postopkov, meni Horvat.