c S

Vlada nad sivo ekonomijo z zakonskimi in splošnimi ukrepi

12.09.2013 08:19 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Osnutek programa ukrepov za spopad s sivo ekonomijo, ki ga bo danes obravnavala vlada, med drugim predvideva zajezitev dela na črno, krepitev inšpekcije, spremembe v zdravstvu in odškodnine za črne gradnje. Ukrepi se dotikajo tudi področja gotovinskega poslovanja, trošarinskih obveznosti, administrativnih ovir in spremembe miselnosti državljanov.

Vlada se namerava s sivo ekonomijo glede na pridobljen osnutek dokumenta Obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji spopasti tako z zakonskimi kot splošnimi ukrepi.

Na področju ministrstva za delo naj bi zaživela zakon, ki naj bi zmanjšal obseg dela in zaposlovanja na črno, in zakon o inšpekciji dela, katerega cilj je zagotoviti večjo učinkovitost inšpekcije.

Glede na osnutek programa se lahko pričakuje tudi ureditev študentskega dela, in sicer tako, da bodo dijakom in študentom zagotovljene minimalne socialne in ekonomske pravice.

Več ukrepov je napovedanih tudi na ministrstvu za zdravje, večinoma pa so vezani na zakon o zdravstveni dejavnosti. V tej luči se pričakuje razmejitev javne zdravstvene dejavnosti od zasebne oz. dopolnilne, določitev jasnih pogojev za pridobitev in odvzem dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti ter vzpostavitev registrov izvajalcev in zdravstvenih delavcev.

Poleg tega naj bi bili določeni jasni pogoji za samostojno opravljanje zdravstvenih storitev ter za podelitev in odvzem koncesij, napovedana pa je še prepoved oglaševanja zdravstvene dejavnosti in vzpostavitev omejitev za zaposlene v javnem zdravstvu, vezana na opravljanje storitev pri drugem izvajalcu.

Na novo naj bi se uredilo tudi zakon o zdravilstvu, tako da bi se del te dejavnosti preneslo na gospodarski resor kot običajno storitveno dejavnost.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor se bo sive ekonomije lotilo na področju črnih gradenj, med drugim tako, da bo treba zanje, ne glede na to, ali bodo legalizirane ali ne, plačati odškodnino. Načrtuje še spremembe v rudarstvu, letalstvu, do aprila pa naj bi uredilo tudi možnost večje prožnosti dela na področju prevozov v cestnem prometu, zlasti vezanih na taksije in avtobuse.

Na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo se medtem obetajo ukrepi za doslednejše evidentiranje podatkov o nočitvah gostov.

Med ukrepi, ki spadajo pod ministrstvo za kmetijstvo in okolje, je na področju dopolnilnih dejavnosti napovedana jasnejša razmejitev med gostinsko dejavnostjo in turizmom na kmetijah.

Predvidena novela zakona o vinu bo s ciljem povečati delež prijave pridelka vina razširila pristojnosti vinarskih inšpektorjev na nadzor nad prometom z vinom v gostinskih obratih. V pripravi so tudi zakonske spremembe, ki bi preprečile, da bi na trg prihajali nezakonito pridobljen les in proizvodi iz njega.

Na ministrstvu za kulturo želijo izvesti dodatno regulacijo na trgu umetnin, zaostriti konkurenčno klavzulo za javne uslužbence v kulturi in s tem zmanjšati nagnjenost k sivi ekonomiji v vzporedni dejavnosti ter bolj pozorno spremljati stanje na področju restavratorstva.

Vlada predlaga tudi več horizontalnih ukrepov. Na področju obvladovanja gotovinskega poslovanja bo opravljena analiza učinkov od 1. julija obvezne uporabe računalniških programov, ki onemogočajo izbris računov. Če ne bodo dosegli pričakovanj, bo vlada razmislila, kaj narediti, da se jih popravi.

Poleg tega je v teku poostren nadzor za obvladovanje davčnih tveganj pri gotovinskem poslovanju, vlada pa želi spodbujati tudi uporabo negotovinskega poslovanja in vodenja bančnih računov.

Na področju preprečevanja izogibanja trošarinskim obveznostim je bil letos sprejet dogovor o poostrenem nadzorovanju trošarinskih izdelkov. Skladno s tem se med drugim opravlja nadzor nad cisternami z energenti, vstopom in izstopom trošarinskega blaga, trošarinskimi skladišči ter vlagatelji zahtevkov za vračilo trošarine za goriva, ki se uporabljajo za pogon kmetijske mehanizacije.

H krčenju sive ekonomije naj bi pripeljali tudi ukrepi za zmanjšanje administrativnih ovir ter povezovanje informacijskih zbirk in skupno ukrepanje inšpekcij. Poleg tega bo pomembna krepitev zavedanja državljanov, da so delo na črno, zaposlovanje na črno, neizdaja računov in prikrivanje dejanskega prometa podjetij družbeno nesprejemljiva dejanja, verjamejo v vladi.