c S

Zakonodajni postopek končan tudi za preostale funkcionarske zakone

05.09.2013 07:52 Ljubljana, 04. septembra (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je podobno kot že pred tem parlamentarna mandatno-volilna komisija sklenil vladi predlagati, naj v okviru zakonodaje enotno sistematično in ustavno-skladno uredi pogoje za kandidiranje in prenehanje mandatov funkcionarjev.

Potem ko mandatno-volilna komisija na dopoldanski seji ni potrdila členov predloga novele zakona o poslancih, je odbor za notranje zadeve enako usodo določil tudi za ostale predloge iz svežnja zakonodaje, s katero naj bi zaostrili pogoje za funkcionarje in ki je znana tudi pod imenom zakonodaja "Mister Musculo".

Tako se zakonodajni postopek končuje tudi za predlagane novele zakona o volitvah v DZ, zakona o volitvah predsednika republike, zakona o vladi, zakona o lokalnih volitvah in zakona o lokalni samoupravi.

Da po zavrnitvi predloga novele zakona o poslancih ni pričakovati in tudi ne bi bilo korektno, da drugi zakonski predlogi nadaljujejo zakonodajni postopek, je v imenu predlagateljev ugotavljal vodja poslancev DL Rihard Braniselj. Kot je dejal, je treba enotno postaviti kriterije za vse funkcionarje.

Gre za vsebinsko povezan paket zakonov, doslej pa sta že izpadla zakona, s katerima bi ta vprašanja uredili za poslance in državne svetnike, je opozorila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba, ki je glede nekaterih rešitev imela še ustavnopravne in sistemske pomisleke.

Člani odbora so člene pri vseh zakonih zavrnili brez glasu proti. S tem pa se za predlagane zakone zakonodajni postopek končuje.

Sicer pa je odbor danes potrdil predlog novele zakona o splošnem upravnem postopku, ki ga je po skrajšanem postopku v proceduro vložila vlada. Zakon predvideva, da bodo uradniki na upravnih enotah in drugih državnih organih odslej na željo stranke sami morali izpolniti določen obrazec in ga ponuditi stranki le v podpis. Notranji minister Gregor Virant je po sprejemu predloga zakona na vladi poudaril, da z novelo uvajajo javno upravo brez obrazcev.

Na odboru so sicer sprejeli še dopolnilo, po katerem lahko vlada z uredbo določi tiste upravne zadeve, kjer obveznost izpolnjevanja obrazcev ne velja, če bi to bistveno ogrozilo izvajanje zakonskih pristojnosti organa ali uveljavljanje pravic ali drugih koristi strank. S tem so upoštevali mnenje zakonodajno-pravne službe.

V razpravi na odboru je bilo slišati tudi nekaj pomislekov. Poslanka SDS Alenka Jeraj je denimo izpostavila, da bi lahko izpolnjevanje obrazcev na okencih pomenilo daljše vrste pred okenci, a je državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Renata Zatler to zavrnila, saj da že danes uradniki večkrat pomagajo strankam pri izpolnjevanju.

Tako v NSi kot v DL pa so izpostavili, da bi morali iti tudi v smer poenostavitve obrazcev, v informatizacijo postopkov in v to, da bi uradni organi v čim več primerih podatke sami pridobivali iz uradnih baz. Temu je pritrdila tudi Zatlerjeva, ki je prepričana, da bo tudi ta novela vodila v poenostavitev obrazcev, saj bodo uradniki, ko bodo morali sami izpolnjevati obrazce, dojeli, da so določene vsebine na njih nepotrebne. Na vprašanje Jožefa Horvata iz NSi, kdo bo odgovarjal, če bo vloga stranke zaradi napake uradnika pri izpolnjevanju obrazca zavrnjena, pa je Zatlerjeva pojasnila, da za vlogo s podpisom odgovarja vlagatelj in ne uradnik.

Minister Virant je sicer omenjeno spremembo zakona napovedal sredi junija, in sicer v okviru predstavitve projekta Stop birokraciji. Med ukrepi v okviru tega projekta je minister tedaj izpostavil tudi samodejno preverjanje upravičenosti do socialnih in družinskih prejemkov, vendar pa je uveljavitev te ureditve predvidena šele za leto 2015.

Odbor je imel na dnevnem redu še predlog sprememb zakona o javnih uslužbencih, ki ga je po skrajšanem postopku vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Pukšičem (SLS), a so predlagatelji zaradi proučitve pripomb, ki so jih dobili na predlog, predlagali, da se točka preloži.