c S

Sindikati poslancem predstavili pripombe na zakon o finančni upravi

04.09.2013 08:09 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Predstavniki sindikatov državnih organov in carinikov so danes predstavnikom poslanskih skupin koalicije v DZ predstavili stališča do osnutka zakona o finančni upravi, ki je predvidel združitev davčne in carinske službe že z letošnjim 1. julijem, a ga je vlada iz procedure umaknila.

V teh dneh naj bi usklajevanje znotraj koalicijskih partneric znova steklo, zato so predstavniki obeh sindikatov želeli svoje odklonilno stališče do ustanovitve finančne uprave kot novega organa, pod okrilje katerega bi se združili zdajšnja Carinska uprava RS in Davčna uprava RS, predstaviti poslancem koalicijskih strank.

"Poslušali so," je po srečanju za STA povedal sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič. "Kako bo odločila koalicija, pa bomo videli," je dodal.

Predlog zakona o finančni upravi, ki ga je pripravila še prejšnja vlada, je predvidel združitev davčne in carinske službe v novoustanovljeno finančno upravo z letošnjim 1. julijem. Zdajšnja vlada ga je zaradi nasprotovanja sindikatov aprila umaknila iz postopka, zdaj pa naj bi ga nameravale koalicijske partnerice vzeti iz predala.

Zaposleni v davčni in carinski službi predlogu še vedno nasprotujejo. Združitev bi povzročila visoke stroške, ki si jih naša država v tem trenutku ne more privoščiti, združeni organ pa ne bi bil operativen in bi ga bilo težko voditi, opozarjajo. Namesto tega kot možno rešitev predlagajo, naj se carinikom podeli pristojnosti na celotnem področju sive ekonomije, kar za razliko od obsežne reorganizacije, ki bi jo zahtevala ustanovitev finančne uprave, ne bi povzročilo dodatnih stroškov.