c S

Vlada bo izpodbijala sodbo glede izplačila plačnih nesorazmerij vojakom

08.08.2013 07:35 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Vlada oz. državno pravobranilstvo se bo pritožilo na sodbo Delovnega in socialnega sodišča, ki je ugodilo Sindikatu vojakov Slovenije in odločilo, da je država v 15 dneh dolžna izplačati tretjo četrtino odprave nesorazmerij za nazaj. Če jim pritožba ne uspe, bodo zahtevali revizijo postopka, so za STA sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Višje delovno in socialno sodišče je sicer v sporu, ki ga je zaradi iste zadeve sprožil Sindikat državnih organov Slovenije, sicer že odločilo v korist zaposlenih v državnih organih. Država jim je, tako je menilo sodišče, dolžna izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Tudi takrat je državno pravobranilstvo na vrhovno sodišče vložilo izredno pravno sredstvo - revizijo. Vrhovno sodišče o reviziji sicer še ni odločilo, navajajo na omenjenem ministrstvu.

Sodbe veljajo le za posamezne skupine javnih uslužbencev, je pa pričakovati, da bi, kot v primeru lanskih regresov, država verjetno v primeru izplačil to uredila za celoten javni sektor, sicer bi se za podobne tožbe odločili tudi drugi. Izplačilo tretje četrtine za omenjeno obdobje bi za celotni javni sektor znašalo približno 170 milijonov evrov, so še navedli na ministrstvu.