c S

Notar ne more sam dokazati navideznosti ustanovitve zemljiškega dolga

26.07.2013 10:41 Ljubljana, 26. julija (STA) - Notar ob ustanovitvi zemljiškega dolga ne more dokazati navideznosti posla, če mu tega ne povedo stranke same. Tako je odgovornost notarja pri ustanovitvi zemljiškega dolga komentirala predsednica Notarske zbornice Slovenije Marjana Tičar Bešter. Če bi notar poslovanje neupravičeno odklonil, bi po njenih navedbah sam kršil zakon.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so v četrtek potrdili, da so prejeli ovadbo zoper nevrokirurga Vinka Dolenca. Ovaden naj bi bil zaradi overitve lažne vsebine. Dolenc naj bi z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje, potem ko mu je sodišče v Tel Avivu leta 2006 zaradi tožbe bolnika prisodilo plačilo 2,3 milijona evrov odškodnine.

Dolenc in njegov pravni zastopnik, po navedbah Dnevnika gre najverjetneje za ljubljanskega odvetnika Mitjo Vidmarja, naj bi "spravila v zmoto pristojne organe, najprej notarja, da je ta sestavil notarski zapis z dovoljenjem za ustanovitev zemljiškega dolga, nato pa še pristojni organ sodišča, ki je na podlagi predloženega dovoljenja v zemljiški knjigi na osumljenčevem premoženju vpisal zemljiški dolg". Zaradi omenjenega ravnanja naj bi bil po poročanju časnika ovaden tudi omenjeni odvetnik.

Vprašanje odgovornosti notarja v takšnih primerih pa je za STA komentirala predsednica Notarske zbornice Slovenije Marjane Tičar Bešter. "Notar pri ustanovitvi oziroma podpisu notarskega zapisa izjave o ustanovitvi zemljiškega dolga tega ne sme odkloniti, če iz same zemljiške knjige ne izhajajo ovire za ustanovitev, na primer vknjižene prepovedi obremenitve," je za STA pojasnila Tičar Beštrova.

Stranka k notarju pride z osebnim dokumentom ter podatki o nepremičnini, da notar lahko preveri stanje v zemljiški knjigi. Če ni vpisanih nobenih bremen, ki bi preprečevala ustanovitev zemljiškega dolga, notar mora izjavo stranke o ustanovitvi dolga zapisati.

Res je, da notar po zakonu ne sme opravljati zadev v poslih, ki so po zakonu nedopustni ali o katerih sumi, da jih stranke sklepajo samo navidezno ali zato, da bi se izognile zakonskim obveznostim ali protipravno oškodovale tretjo osebo.

Vendar pa "notar praktično že ob sklenitvi posla ne more dokazati protipravnega oškodovanja tretje osebe ali navideznosti posla, če mu tega ne povedo stranke same". Kar pomeni, da notar storitev mora opraviti - če bi notar poslovanje (neupravičeno) odklonil, bi sam kršil zakon, je še zapisala Tičar Beštrova.