c S

Poslanci danes znova o davku od srečk in zvišanju sodnih taks

18.07.2013 08:11 Ljubljana, 18. julija (STA) - Potem ko je državni svet v sredo na zakon o davku od srečk ter novelo zakona o sodnih taksah izglasoval odložilni veto, bosta zakona znova romala pred poslance. Najprej bosta o zakonih odločala matična odbora, v primeru potrditve pa še poslanci na izredni seji DZ. Za ponovni sprejem obeh zakonov bo v DZ potrebna absolutna večina glasov.

Državni svetniki so v sredo ocenili, da je zakon o davku od srečk, ki so ga poslanci prvič sprejeli v petek, škodljiv za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo.

Kot so tudi menili, bi se lahko uvedba davka zaradi predvidljivega padca prodaje srečk in zaradi odpiranja možnosti tako nelegalne kot tudi legalne ponudbe tujih, predvsem internetnih prirediteljev iger, ki bodo zaradi manjše davčne obremenjenosti bolj konkurenčni od domačih prirediteljev, dolgoročno izkazala kot fiskalno kontraproduktivna.

Za ponovni sprejem zakona v DZ bo potrebnih vsaj 46 glasov. Izid glasovanja bo v vsakem primeru tesen. Zakon je namreč koalicijo razdelil že pri prvem odločanju v DZ, proti njem pa je glasoval del poslancev DL.

Šestinštirideset glasov je ob potrditvi prejšnji teden dobila novela zakona o sodnih taksah, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo. Državni svetniki so veto predlagali, ker menijo, da je dvig taks namenjen zgolj polnjenju proračuna, hkrati pa ljudem omejuje pravico do sodnega varstva. Prepričani so, da je dvig neprimeren in nepotreben.

Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je svetnikom pojasnil, da pravica do sodnega varstva ni ogrožena, je pa priznal, da je osnovni razlog dviga taks povečanje proračunskih prihodkov, saj je del veljavnega proračuna.