c S

DZ danes o sodni reformi, glasovanje o rebalansu

11.07.2013 08:32 Ljubljana, 11. julija (STA) - Poslance danes med drugim čakata druga obravnava sodne reforme ter nujna obravnava novele zakona o sodnih taksah. Zvišanje taks je namreč del ukrepov za povečanje proračunskih prihodkov v sklopu rebalansa letošnjega proračuna. DZ bo danes o predlogu rebalansa tudi glasoval, čaka pa ga še glasovanje o davku od srečk.

Noveliranje zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi naj bi po mnenju pravosodnega ministrstva pripomoglo k večji učinkovitosti poslovanja in delovanja sodišč.

Konkretna rešitev za doseganje tega cilja je denimo prenos pristojnosti za določanje sodniških mest in njihovo razpisovanje s pravosodnega ministrstva na vrhovno sodišče ter večja odgovornost predsednikov sodišč ob nedoseganju predvidenih rezultatov.

Če pa bodo poslanci sprejeli novelo zakona o sodnih taksah, se bodo te nekoliko zvišale. A zvišanje bo v skladu z dopolnili matičnega odbora nekoliko nižje od prvotno načrtovanih.

Dvig sodnih taks sicer spada v sklop ukrepov za povečanje javnofinančnih prihodkov, ki so upoštevani v predlogu rebalansa letošnjega proračuna. Poslanci bodo danes o rebalansu, ki so ga v sredo obravnavali 11 ur, tudi glasovali.

Medtem ko koalicija rebalans podpira kot nujno prilagoditev nerealno načrtovanega letošnjega proračuna in kot ukrep za zagotovitev normalnega delovanja države, pa mu v opoziciji glasno nasprotujejo. Prepričani so, da je nerazvojno naravnan in predstavlja odmik od zavez o znižanju javnofinančnega primanjkljaja.

Del prihodkovnih ukrepov v sklopu rebalansa je tudi predlog zakona o davku od srečk, a je njegova usoda negotova. Nasprotujejo mu namreč tudi v DL, ni pa povsem jasno, kako bo glasovala SDS.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki spremlja rebalans. Predlog med drugim prinaša povečanje najvišjega možnega obsega zadolževanja za skoraj 900 milijonov evrov na nekaj manj kot štiri milijarde evrov.